Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отпорът на шерпите отложи местенето на базовия лагер под Еверест

Идеята е той да бъде с 400 м по-надолу заради рисковете покрай топящия се ледник Кхумбу

everestnepaltravels
Базовият лагер под Еверест вече е с размерите на малък град.

Миналия юни непалското министерство на туризма обяви планове за преместване на базовия лагер под Еверест по-надолу заради глобалното затопляне и човешката дейност, които го правят опасен.  Лагерът е разположен върху ледника Кхумбу, който изтънява бързо, създавайки рискове за стотиците катерачи, които минават по него всяка година.

Но след противопоставяне от общността на шерпите и на много агенции за високопланински туризъм идеята бе отложена. Лидерите на шерпите заявиха, че преместването е непрактично и че няма резонна алтернативна локация. 

Тъй като те са гръбнак на планинската индустрия, гласът на шерпите е решаващ. Опозицията срещу преместването е голяма - 95% от участвалите на скорошните консултации в алпинистката индустрия отхвърлят идеята, твърди непалската планинска асоциация. И добавя, че преместването трябва да се отложи, макар проучването все още да продължава.

 

Нито един шерпа не подкрепя

"Не съм срещнал човек от нашата общност, който да подкрепя идеята за преместване на базовия лагер - казва Мингма Шерпа, председател на Кхумбу Пасанглхаму, селска община, обхващаща по-голямата част от региона на Еверест, включително базовия лагер. - Не виждаме причина лагерът да бъде преместен в близко бъдеще."

Анг Норбу Шерпа, президент на непалската национална асоциация на планинските водачи, е на същото мнение: "Той е там през последните 70 години, защо трябва да го местят сега? И дори да искат, къде е проучването за жизнеспособна алтернатива?"

Наскоро назначеният министър на туризма на Непал - Судан Кирати, пък казва, че въпросът не е спешен, и добавя: "Не виждам интерес или загриженост от когото и да било по въпроса за местенето на базовия лагер."

 

Топенето на ледника увеличава рисковете

Когато правителствени служители миналата година говореха за плана, те заявиха, че новият базов лагер ще е на 200 до 400 м надолу от настоящия, който е на 5364 м надморска височина. Идеята е да се измести там, където няма ледник, за да се избегнат рискове, свързани с ускореното повишаване на температурите.

Кхумбу, подобно на много други ледници в Хималаите, се топи бързо заради глобалното затопляне. Проучване от 2018 г. на учени от Университета на Лийдс показа, че сегментът близо до базовия лагер изтънява с около 1 м годишно. Теренните изследвания пък доказват, че езерцата по най-високия ледник в света се съединяват и разширяват, увеличавайки предизвикателствата пред алпинистите.

"Когато ледът се топи, под скалите повърхността става по-променлива, обуславяйки образуването на повърхностни езера, които постепенно се сливат, за да образуват по-големи езера", обяснява проф. Брин Хъбард от университета Абъристуит, който ръководи тригодишен проект за проверка на ледените условия на Кхумбу.

Алпинисти и официални служители свидетелстват, че потоците вече текат през самия базов лагер и пукнатините се разширяват опасно и много бързо. 

Ейдриън Балинджър, основател на фирмата за планински туризъм "Алпънглоу Експедишънс", твърди, че планът за преместване на лагера има смисъл, защото в бъдеще на това място ще има много повече лавини, ледопади и каменопади.

Президентът на непалската алпинистка асоциация Нима Нуру Шерпа казва, че е наясно с опасностите, произтичащи от глобалното затопляне, но добавя: "Само че няма яснота къде ще преместим базовия лагер и затова почти не чуваме гласове в подкрепа."

 

Факторът Ледопад Кхумбу

Много шерпи твърдят, че настоящото разположение на базовия лагер е най-доброто за начало на изкачване към Еверест рано сутрин, тъй като той граничи с ледопада Кхумбу, една от най-опасните секции. Ледопадът на маршрута по Южното седло към Еверест се спуска рязко надолу, отваряйки почти без предупреждение големи пукнатини и измествайки огромните ледени кули, известни като сераци. Освен това там редовно има лавини и каменопади от планинските склонове, надвиснали от двете му страни.

Шерпите казват, че ледопадът трябва да се пресече рано сутрин, защото през деня той става много опасен, когато слънцето затопли планината и започнат да се свличат лавини, камъни и сераци. "Ако изместим лагера надолу, това ще означава три часа допълнително изкачване за алпинистите, което ще забави тяхното преминаване през опасния ледопад Кхумбу", обяснява Мингма Шерпа.

Този сезон трима шерпи загинаха на ледопада Кхумбу на 12 април, когато бяха ударени от лавина, пренасяйки екипировка за свои клиенти. Затова Мингма смята, че ако лагерът бъде преместен надолу, повечето екипи ще използват нястоящото място като преден пост за старт на изкачвания рано сутринта през Кхумбу.

Австриецът Лукас Фюртенбах, организатор на международни експедиции, който води клиенти към Еверест почти всяка година, смята, че изместването на базовия лагер ще направи първия етап от изкачването твърде дълъг. "Екипите ще трябва да си изграждат междинен лагер точно на мястото на настоящия базов", допълва той.

 

Пренаселеният базов лагер

Повечето от заетите в катераческата индустрия обаче са съгласни, че базовият лагер става все по-населен. През този сезон Непал издаде рекордните 478 разрешителни за изкачване на Еверест, което означава, че под върха ще има над 1500 души, включително и поддържащ персонал.

Предишният рекорд за разрешителни бе 403 през 2021 г. Правителството таксува всяко от тях по $11 000 и експедициите се превръщат в огромен източник на приходи за общността на шерпите и други, зависещи от високопланинския туризъм. А това означава и голямо замърсяване на района:

"Базовият лагер се увеличи двойно през годините, това вече е масивно съоръжение - казва Дамбар Параджули, президент на Асоциацията на операторите на експедиции в Непал.

Той обаче добавя, че разрастването е нерегламентирано и представлява заплаха за и без това крехката околна среда. "Тук има дори луксозни услуги като масажни салони и развлечения, които изискват масивни палатки и други конструкции - казва още Дамбар. - Лагерът не е място да се отдадеш на лукс и ние силно препоръчваме на правителството да изработи стриктни насоки кое е позволено и кое - не."

Министърът на туризма Кирати заяви, че е наясно с проблема. "Базовият лагер стана като туристическия пазар в Катманду. Това е неприемливо - скоро ще отидем там на инспекция и ще спрем всичко това. Това сега е наш приоритет."

 

СМЪРТ НА ЕВЕРЕСТ И В ДЕНЯ НА 70-ГОДИШНИНАТА ОТ ПЪРВОТО ИЗКАЧВАНЕ 

Днес алпинистката общност празнува 70 години от първото изкачване на най-високия връх на планетата. На 29 май 1953 г., точно в 11:30 ч. местно време новозеландецът сър Едмънд Хилари (на снимката) и неговият шерпа Тензинг Норгей стъпват на 8848.86 метра и стават първите хора, качили се на Покрива на света.

Те са част от състава на голяма британска експедиция от 150 души, която успява да сбъдне мечтата на много алпинисти, пробвали се да се изкачат преди това. С Хилари и Норгей почти догоре се изкачва и фотографът Алфред Грегъри, който запечатва моментите от това историческо постижение.

Но днес също така бе потвърден и 13-ият смъртен случай под Еверест през този сезон. Унгарският алпинист Шилард Сухайда (31 г.), който опита солово изкачване без помощта на допълнителен кислород, е загинал и търсенето му е прекратено след 4 дни безрезултатни опити да бъде намерен.

Ден по-рано в лагер III почина канадецът Петръс Суарт, а още петима души са в неизвестност, като засега не се водят починали и издирването им продължава трети ден.

Ключови думи:

Еверест, алпинизъм

Още по темата