Медия без
политическа реклама

Испанец направи първо зимно изкачване на Манаслу от 20 години

Алекс Чикон бе придружаван в смелото начинание от шестима шерпи

06 Яну. 2023
Алекс Чикон под Манаслу.
Инстаграм
Алекс Чикон под Манаслу.

Изкачване на осмия по височина връх на Земята - Манаслу (8163 м) в Хималаите, бе осъществено рано тази сутрин от известния испански алпинист Алекс Чикон и шестима шерпи.

Първоначално самият Чикон (41 г.) съобщи вестта в 9:30 ч. местно време по телефон, докато се намираше на най-високата точка на Планината на духа (това означава на санскрит името на върха), като пусна и снимка на гледката отгоре.

След това новината бе потвърдена и от Чанг Дава Шерпа - директор в известната фирма за организиране на хималайски експедиции Seven Summit Treks.

Това е едва петото изкачване на Манаслу през зимата. Първото е през 1984 г. - на поляците Мачей Бербека и Ришард Гайевски, а последното - преди 20 години. До момента на върха през зимния период бяха стъпвали 22-ма души, а от днес те са вече 29, тъй като с Чикон бяха и шестима шерпи - Тенджен Шерпа, Пасанг Нибу Шерпа, Мингтемба Шерпа, Черпал Шерпа, Пемба Таши Шерпа и Гялу Шерпа.

Едно от главните предизвикателства за зимно изкачване на Манаслу е екстремният студ и големите ледопади. През миналата зима Алекс Чикон и италианецът Симоне Моро се опитаха, но неуспешно да стъпят на 8163 м. Сега Моро отново бе в експедицията, но в съобщението за изкачването не се споменава неговото име.

На Манаслу са стъпвали общо седем алпинисти: Боян Петров и Атанас Скатов (2015 г.), Иван Томов и Богдан Велев (2017 г.), Владимир Павлов и Момчил Бошняков (2019), а на 30 октомври 1998 г. Христо Станчев се изкачи, но на връщане от върха падна в пропаст и загина.