Quantcast
Светът е... ковидиада! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Светът е... ковидиада!

Това, че олимпийските игри започват напук на всичко, съвсем не означава, че ще приключат по график
2 082
 ЕПА/БГНЕС
Това е тъжната картинка, която ще бъде наблюдавна по време на Токио 2020 - първите в историята олимпийски игри без публика.

Най-разпространеното медийно клише в деня на откриването на олимпийските игри гласи: "Светът е олимпиада!"

Днес е точно такъв ден - в Токио се откриват XXXII летни игри, отложени с цяла година заради пандемията от коронавирус. Днес обаче светът съвсем не е олимпиада, а по-скоро - ковидиада.

Тепърва предстои да стане ясно доколко разумно беше решението на домакините да проведат олимпийските игри напук на действащото в столицата на Япония извънредно положение. Но вече беше намекнато: това, че церемонията по откриване ще бъде проведена по график, съвсем не означава, че най-големият спортен форум ще протече и ще завърши по план.

"Не можем да знаем какво ще стане с броя на положителните тестове, така че ще продължим да наблюдаваме ситуацията. Ще продължим и да водим дискусии с всички засегнати, като целта е да реагираме на момента, в който има някаква промяна. Отмяна е възможна по всяко време", заяви преди дни председателят на оргкомитета на Токио 2020 Тоширо Муто.

Тъжната истина е, че вместо страните участнички да броят медалите и постиженията на своите спортисти, те са

 

принудени да броят положителните проби за COVID-19

 

на своите състезатели, които ще попречат на тях и техните контакти въобще да се включат в олимпиадата.

Самите спортисти са подложени на изключителен тормоз в олимпийското село и извън него, като спазват всевъзможни най-строги мерки, за да може въобще да го напуснат и да стигнат до стадионите и залите. Съоръженията пък ще пустеят, защото домакините взеха безпрецедентното решение олимпиадата да се проведе при закрити врата.

Съществуват и безрезервни оптимисти, че игрите в Токио ще послужат като пример за необятните възможности на човешката воля и за силата на спорта да вдъхновява, обединява и лекува. Такъв е шефът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

"Олимпийските игри имат силата да обединят целия свят, да вдъхновят и да покажат, че всичко е възможно. Лъчите надежда от тази земя може да огреят за едни по-здрави, по-сигурни и по-честни времена по света. Искрената ми надежда е, че игрите в Токио ще успеят", заяви етиопецът.

Има обаче и такива, които

 

се вслушаха в уплашения глас на жителите на Япония,

 

голяма част от които открито и неколкократно обявиха, че не искат игрите да се провеждат, защото се страхуват, че те само ще влошат бездруго тежката здравна ситуация в страната. Един от главните спонсори на МОК - японският автомобилен гигант "Тойота", обяви, че няма да излъчва реклами, свързани с Токио 2020, именно заради тревогата в обществото.

Пред в. "Йомиури Шимбун" изп. директор на компанията Акио Тойода пък заяви, че няма да присъства на церемонията по откриването. В отговор от оргкомитета коментираха само, че всеки спонсор е в правото си да прилага корпоративна политика по свое усмотрение.

"Нашите партньори със сигурност са изпитвали затруднения, за да успеят да ни подкрепят в организацията на олимпийските игри - заяви говорителят Маса Такая. - Тази година беше много интензивна и ни изправи пред много предизвикателна ситуация, но все пак нашите спонсори бяха винаги отзивчиви. Разбира се, има смесени чувства в обществото по отношение на игрите. Всяка компания трябва сама да вземе решение как ще отправя своите послания към аудиторията."

А посланието, което МОК отправи към света в навечерието на игрите, демонстрира липса на ясна перспектива какво ще се случи, ако олимпийското село в крайна сметка се превърне в

 

огнище на зараза с олимпийски размери.

 

"Спортистите имат същия интерес като хората в Япония: безопасността - заяви президентът Томас Бах. - По тази причина те приеха и дори приветстваха строгите предпазни мерки, които правят олимпийските игри в Токио най-безопасното спортно събитие не само в Япония, но и в целия свят."

Статистиката още преди началото на игрите обаче говори друго.

 

Още

0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани

27.09.2021

Обновена

2957
Кунчев: В масовия случай няма нужда от трета доза срещу ковид

26.09.2021

Обновена

2273
Кацаров: Не може кръчмите да са отворени, а класните стаи - затворени

25.09.2021

2050