Quantcast
Спортният министър раздава пари на тъмно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Спортният министър раздава пари на тъмно

Красен Кралев упорито пази в тайна колко клубове са получили допълнително финансиране и в какви размери
3 806
 БГНЕС
Миналата сряда Красен Кралев повтори пред Парламентарната комисия обещанието си ММС да отпусне двойно повече пари на спортните клубове. Не стана ясно обаче дали възнамерява да даде отчет пред обществеността за това.

Един от слабо изследваните феномени се оказва връзката между времето, прекарано на власт, и нарастващия стремеж действията на властимащите да бъдат в сянка, понякога директно на тъмно. А тази връзка се забелязва лесно във всякакви институции, особено когато става дума за харчене на държавни пари.

Подвластен на този феномен се оказва и спортният министър Красен Кралев, който напоследък по някои въпроси действа директно на тъмно.

И докато какви ли не негови посещения, хвалби, прогнози, изказвания, коментари, обещания и прочие, са щедро изсипвани в имейлите на медиите, елементарни неща, като финансирането на спортните клубове в България, са строго пазена тайна.

На фона на повторените вече много пъти в последните два месеца обещания на Кралев (включително и миналата сряда пред Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта), че догодина ММС ще отпусне двойно повече пари за спортните клубове, той така и

 

не благоволи да отговори на съвсем прости въпроси за финансирането 

 

на същите тези клубове в момента. При това въпроси зададени по реда на Закона за достъп до информация (ЗДОИ, по който министерството е длъжно да даде някакъв отговор в 14-дневен срок.

На 7 май "Сега" поиска писмено Кралев да отговори колко и кои са спортните клубове, одобрени за финансиране и подпомагане с публични средства по новия Закон за физическото възпитание и спорта (чл. 17., т. 8 - Спортните клубове: кандидатстват за финансиране и подпомагане с публични средства по ред, определен със закон). И също така какви суми са получили одобрените.

Но след изтичането на крайния срок, предвиден в ЗДОИ - 21 май, отговор няма.

А, както се вижда, материята не е сложна, нито представлява някаква държавна тайна. Още повече, че в началото на годината ММС отговори (макар и с неособена охота) на подобни въпроси относно държавното финансиране за спортните федерации, където става въпрос за в пъти по-големи суми. 

На всичкото отгоре именно новият подход към клубовете бе една от големите гордости на Кралев по време на обсъждането и приемането на новия ЗФВС. Спортният министър нееднократно изтъкваше как при новата система за лицензиране вече няма да има клубове-фантоми, както и че изрядните клубове получават възможност отделно от своите федерации да кандидатстват за допълнително финансиране. 

Сега обаче

 

Кралев пази в тайна колко клуба са се възползвали от така щедро рекламираната промяна.

 

За което има поне две вероятни причини: 1. Неговото ведомство одобрява кандидатурите и раздава парите на тъмно; 2. Средствата за клубовете са се оказали нищожни и мярката, предвидена в чл.17 от ЗФВС, на практика е неработеща, което пък не е добър атестат за работата на Кралев и екипа му.

Иначе, нямаме съмнения, съвсем скоро министърът отново ще гостува в поредното ТВ студио или в спортна база при някой национален отбор, където пак ще разкаже как "като мярка за справяне с последствията от кризата с коронавируса, бюджетът за клубовете ще бъде увеличен от 6,5 млн.лв. през тази година на 13 млн. лв. за следващата, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор."

Пари, които Кралев вероятно отново възнамерява да раздаде на тъмно и без отчет пред обществеността. 

Ключови думи:

Красен Кралев, клубове, ММС

Още

Спортният министър парадоксално отрича за нов стадион на "Армията"
Новият стадион на "ЦСКА-София" ще е с капацитета на "Арена Армеец"

21.06.2022

ЯВОР ЕВТИМОВ

1277
ММС прескача процедурата за "Българска армия" с юридическа хватка