Медия без
политическа реклама

Щангистът Карлос Насар стана еврошампион с два световни рекорда

Талантът от Червен бряг победи с 21 кг подгласника си в състезанието

20 Апр. 2023
Карлос Насар ликува след опита си на 221 кг, с който постави два световни рекорда наведнъж и спечели първата си европейска титла
Карлос Насар ликува след опита си на 221 кг, с който постави два световни рекорда наведнъж и спечели първата си европейска титла

Карлос Насар спечели своята първа европейска титла, след като на първенството на континента по вдигане на тежести в Ереван подобри два световни рекорда в кат. 89 кг и триумфира безапелационно с аванс от 21 кг пред своя подгласник Андраник Карапетян (Арм).

18-годишният щангист от Червен бряг този път имаше лукса срещу него да не се състезава бронзовият олимпийски медалист от Токио 2020 Антонино Пицолато, който го победи на последните два европейски шампионата (италианецът се отказа малко преди началото) и не пропусна възможността. 

Насар, който стана втори и в Москва 2021, и в Тирана 2022, направи три успешни опита в изхвърлянето, като с последния - на 174 кг, постави световен рекорд за юноши (старият бе пак негов - 171 от Евро 2022 в Тирана).  Въпреки това той остана със сребърен медал в това упражнение, защото след него арменецът Андраник Карапетян хвърли местната публика във възторг, постигайки 178 кг - изравнен стандарт за европейски рекорд при мъжете (стандартът за световен рекорд е 179).

В изтласкването обаче Карапетян започна от по-малка тежест - 190 кг, за да си подсигури медала в двубоя, и по този начин изостана. Същеврменно Насар, който миналата есен постави световния рекорд от 220 кг в това движение, запази първоначалната си заявка от 205.

Българският щангист закова тази тежест над главата си и събра двубой от 379 кг, който нямаше как да бъде постигнат от единствения му съперник - Карапетян. Арменецът все пак опита на 206, но само обърна щангата на гърди, без да опита да я тласне и остана с 374 кг (178 и 196).

Осигурил си златото, до края Насар имаше друга мисия - да подобри световния си рекорд в изтласкването. Той поиска 221 за втория опит и ги изтласка с лекота за ново най-добро постижение в кат. 89 кг, като същевременно постигна и двубой от 395 и прати в историята и рекорда на Антонино Пицолато от 392. 

Това е втора титла за мъжкия ни отбор на Евро 2023 в арменската столица. При най-леките (55 кг) Ангел Русев спечели златото в двубоя за трети пореден път. В кат.61 кг пък Иван Димов взе бронза.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Карлос Насар

Още по темата