Медия без
политическа реклама

Шестима загинаха под Еверест за денонощие

Общо смъртните случаи под Покрива на света от началото на сезона са 8

23 Май 2024Обновена
Това е последният кадър на монголеца Усукджаргал Цедендамба, позиращ на върха и сниман от сънародника си Превсурен Лхагваджав. На слизане от Еверест двамата загинаха.
Фейсбук
Това е последният кадър на монголеца Усукджаргал Цедендамба, позиращ на върха и сниман от сънародника си Превсурен Лхагваджав. На слизане от Еверест двамата загинаха.

Общо шестима души загинаха под Еверест (8848.86 м) в рамките само на денонощие. A от началото на мусонния сезон, който е най-активният за изкачвания в Хималаите, смъртните случаи под Покрива на света са осем.

Тъй като условията тези дни са подходящи към върха пъплят буквално в индийска нишка стотици желаещи да се изкачат до най-високата точка на планетата, което допълнително усложнява евентуални спасителни акции или издирвания:

На 21 май сутринта бе съобщено, че двама алпинисти са паднали и са загинали близо до Стъпалото на Хилари. Потвърдено е, че жертвите са британецът Дениъл Пол Питърсън и придружаващият го Хас Тенджи Шерпа. На слизане към долните лагери от върха, който са изкачили в 4:40 ч. сутринта на 21 май, под тях се е срутила част от снежната покривка на Стъпалото на Хилари и те са паднали в бездната.

Според съобщението, само бързата реакция на Нга Тенджи Шерпа и Пасанг Шерпа от Summit Force Pvt Ltd е предотвратила повече жертви при срутването. Те са успели да измъкнат няколко други човека от групата, попаднала в бедствието.

Няма и 24 часа по-късно дойде вестта за други три жертви под Еверест. Първо стана ясно, че в палатката си в Лагер 3 е починал румънският алпинист Габриел Табара. Той е бил там в очакване на добро време за атака на съседния Лхотце (8516). Засега не е известна причината за смъртта му, работи се по версията за височинна болест.

А по същото време дойде вестта и за изчезването на кениеца Черуйот Кируи и неговия водач Науанг Шерпа. Контактът с тях е изгубен, когато са се намирали малко под връхната точка на Еверест.

Кируи, който работи в банка, се е опитвал да се изкачи без допълнителен кислород. Според Мингма Шерпа, президент на фирмата Seven Summit Treks, той се е държал "доста необичайно" със своя водач Науанг точно преди да бъде изгубен контактът с тях. Seven Summit Treks е изпратила двама спасители шерпи да ги търсят, но от изчезналите няма и следа.

Рано сутринта на 23 май пък бе съобщено, че загинал и непалският алпинист Бинод Бабу Бастакоти. Той се е качил на Еверест, но на слизане, малко над Лагер 4 (на 8300 м), е загубил съзнание и е починал. В момента се организира акция по сваляне на тялото му до базовия лагер. Бастакоти не е шерпа, родом е от втория по население град в страната - Покхара, и е плучил регулярно разрешително за изкачването от министерството на туризма на Непал.

Така общият брой на жертвите под Еверест този сезон нарасна до осем. На 13 май двама монголски алпинисти - Усукджаргал Цедендамба и Превсурен Лхагваджав загинаха на слизане от върха.

Преди началото на настоящата кампания от опити за изкачване на Покрива на света под него бяха регистрирани общо 327 смъртни случая, започвайки от 1922 г. От жертвите 217 са чужденци и 110 шерпи, като сред загиналите има и двама българи - Христо Проданов през 1984 г. и Христо Христов през 2004 г.

Ключови думи:

Еверест

Още по темата