Медия без
политическа реклама

Мондиал 2022: Фалшива посещаемост или техническа небрежност

Официално стадионите са препълнени, но ТВ кадрите показват друга картинка

24 Ноем. 2022
От ТВ кадрите ясно си личи, че в 69-ата мин. на мача Сенегал - Нидерландия по трибуните има много празни места. По официални данни стадионът е бил пълен...
ТВ Кадър
От ТВ кадрите ясно си личи, че в 69-ата мин. на мача Сенегал - Нидерландия по трибуните има много празни места. По официални данни стадионът е бил пълен...

Нещо странно се случва с посещаемостта по стадионите на световното първенство по футбол. Турнирът започна с мача Катар - Еквадор (0:2) на ст. "Ал Байт". В официалния сайт на ФИФА на едно място пише, че той има капацитет 45 032 души, а на друго - 60 000.

Същевременно в официалния протокол за този мач, пак на сайта на ФИФА, са записани... 67 372 зрители. Тоест - дори и капацитетът да е 60 000, пак публиката трябва да е била със 7000 повече, което е в пълен разрез с правилата за безопасност. 

Изглежда не става въпрос за изолиран случай, защото още на втория ден се появиха нови странности. Мачът Англия - Иран (6:2) бе на ст. "Халифа Интернешънъл" в Доха. За неговия капацитет на сайта на ФИФА отново има разнобой - на едното място е 40 000, а на другото - 45 857. А колко фенове са били на трибуните? В протокола на ФИФА е записано 45 334...

За Сенегал - Нидерландия (0:2) възниква същата мистерия. Според ФИФА ст. "Ал Тумам" е както с 40 000, така и с 44 400 седалки. В протокола е посочено, че са присъствали 41 721 души. 

Но и с просто око се виждаше, че всъщност местата са, меко казано, рехаво запълнени. Това бе отбелязано дори от ТВ гиганта "Евроспорт", който го маркира на профила си във Фейсбук със снимка от трибуните:

Същата бе историята и с посещаемостта на мача САЩ - Уелс (1:1) на ст. "Ахмед бин Али". ФИФА отново е с противоречива информация - трибуни за 40 000 или 45 032 зрители. А след това са отчетени 43 418 присъствали на двубоя, макар на кадрите от ТВ излъчването да се виждат достатъчно много празни седалки.

Тези несъответствия водят до няколко въпроса към ФИФА и катарските организатори. Първо - защо в официалния сайт на футболната централа има разлики относно капацитета на стадионите? Второ - как така за мача на откриването са записани повече зрители дори и от максимално оповестения капацитет на "Ал Байт"? И ако това е грешка, защо не е коригирана все още? Трето - толкова ли е сложно да се въведе ред в тези статистики? И четвърто, но не по важност - надуват ли се изкуствено данните за посещаемостта на мачовете, за да бъде отчетен един отличен световен шампионат?

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

футбол, Мондиал 2022, Катар, ФИФА

Още по темата