facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

МОК реши да наказва спортистите за политически протести

Забраната ще важи и за демонстрации срещу допингирани състезатели в Токио 2020
1 389
 ЕПА/БГНЕС
Австралиецът Мак Хортън (вляво) отказа да се качи на подиума на световното първенство по плувни спортове заради допинг нарушенията на шампиона Сун Ян (в средата). При подобно действие в Токио, той ще бъде наказан.

Международният олимпийски комитет ще наказва спортисти за всякакъв вид протести по време на олимпийските игри в Токио през 2020 г. Комисията на спортистите прие промяна в Правило 50 от олимпийската харта, която забранява "всякакъв вид демонстрации или политическа, религиозна и расистка пропаганда", като важи за всички олимпийски съоръжения, олимпийското село, състезанията и церемониите по награждаването. Указанията включват и обяснения за протестите, като се забраняват "показването на политически съобщения, включително знаци и гривни", "жестове с политическа насоченост като знаци с ръце или коленичене" и "отказ да се следва протокола на церемониите".

Всеки спортист, който наруши правилото, може да бъде наказан от три инстанции - МОК, международната федерация на своя спорт и националния олимпийски комитет на страната си, като случаите ще бъдат разглеждани индивидуално. От МОК уточняват, че спортистите имат право да си изразяват мнението в социалните мрежи и на пресконференции и интервюта.

С промяната на правилото МОК спира не само политическите демонстрации от спортисти, но и протестите срещу допинг. Причината за решението са редица демонстрации от спортисти в последните месеци. На световното първенство по плувни спортове през 2019 г. двама медалисти отказаха да се качат на подиума в знак на протест срещу Сун Ян (Кит), който има допинг нарушения в миналото. Китаецът спечели златни медали на 200 и 400 м св. стил, като и двете церемонии по награждаването бяха белязани от скандали. Сребърният медалист на 400 м Мак Хортън (Авл) отказа да се качи на подиума заради Ян, а след това бронзовият медалист на 200 м Дънкан Скот (Вбр) направи същото. Според "Дейли Телеграф" решението на МОК е за да спре евентуални протести срещу руски спортисти на игрите в Токио. Русия получи 4-годишна забрана да участва в международни състезания, но спортисти от страната ще могат да се състезават като неутрални в Токио.

Президентът на МОК Томас Бах се съсредоточи върху политическия аспект на забраната. "Мисията на олимпийските игри е да обединяват, а не да разделят. Олимпиадата е единственото събитие в света, което събира целия свят заедно в мирно състезание. Призовавам политици и спортисти да уважават мисията на олимпийските игри и за да я изпълним, ние трябва да сме политически неутрални. Иначе ще се окажем в ситуация на разделение и бойкот. Призовавам всички да не използват олимпийските игри за сцена на политически цели", заяви Бах. Той посочи, че бойкотите на олимпийските игри през 1980 и 1984 г. не са дали никакъв резултат. 

"Тези бойкоти през 80-те в Москва, а след това и в Лос Анджелис, които доведоха игрите на ръба на смъртта, нямаха никакъв ефект. Спортът беше изкупителна жертва, защото другите политически разделения не бяха засегнати. Бойкотът в Москва не промени нищо в Афганистан, а контра-бойкотът в Лос Анджелис през 1984 г. не промени нищо политически в САЩ или във външната политика на САЩ", допълни Бах. 

През август американският олимпийски комитет порица двама спортисти от страната за протести на подиума по време на Панамериканските игри в Лима (Перу). Фехтувачът Рейс Имбоден застана на коляно по време на химна на САЩ, а след това обясни, че това е било протест срещу "расизма, липсата на контрол върху оръжията, грубото отношение към имигрантите и президента Доналд Тръмп". След него чукохвъргачката Гуен Бери пък вдигна юмрук по време на церемонията. И двамата бяха поставени в изпитателен срок от 12 месеца, който обхваща и олимпийските игри в Токио. 

През октомври 2019 джудистите на Иран бяха изключени от международни състезания за неопределен период, докато страната не даде гаранции, че ще им позволи да срещат състезатели от Израел. Забраната дойде, след като иранската федерация искаше от свой състезател да се оттегли от световното, за да избегне среща с опонент от Израел.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отлагането на Токио 2020 ще коства на МОК поне $800 млн.

15.05.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

91 1
МОК дава само 4.1% от парите си на спортисти. Трябва повече!

02.05.2020

75
Олимпиада в Токио няма да има, ако пандемията не отмине скоро

28.04.2020

533 4

Коментари

ssto

 

Демокрацията официално се демонтира от международните отношения.

Хвала на англо-американските демагози!

Личи си, че са слаби уплашени.

Nashenec

Когато гърците са ги измислили тези игри целта е била все пак да има и нещо обединително в живота. затова и спортистите от различните воюващи градове са се събиралил и са се състезавали. Затова и е спирала войната, за да могат спортистите да достигнат и да участват, а не да станат жертва по пътя.

Англосаксонските идеи унищожиха всичко, включително и спорта. 

Допинг.

Расизъм.

Все неща, дето самите те не зачитат, но преследват не-англосаксонците да спазват.

Zmeja

Ха! А кой ще наказва МОК за политически решения?

аиг3

Имам чувството, че преждеписалите не са чели дописката. Или просто реагират по павловски на ключови думи почват слюноотделяне.

vladimir kalitsin

Това си е демагогия по англосаксонски. И ще последва бавен разпад да всичко. Политически набедени и им се забранява да протестират. Има страни, които могат в бъдеще да откажат да присъстват. Това е безсилие.

аиг3

Че олимпийските игри ли са мястото да се протестира и изразява политическа позиция?

Нали ако делгацията на Украйна вземе да протестира  срещу руската окупация на Донбас или спортисти си позволят да изказват мнение срещу допускането изобщо на руски спортисти, което се е случвало, ще настане такъв вой, че ще помислим, че е втори юни. МОК именно от това ви спасява. Но правоверните чугуни дори не се опитвате да мислите. Четете МОК=лоши и следва установеният репертуар 

Сгугню
снимка на Сгугню

Според "Дейли Телеграф" решението на МОК е за да спре евентуални протести срещу руски спортисти на игрите в Токио.

Че нали МОК бяха лоши и враждебни на Русия.?

Поне така са ни обяснявали умни люде тука.

Пък ето че приемат специално правило та да защитават руските спортисти.

Чудна работа!

 

Cixi 2

Как позна, че защитават руските спортисти? Не може ли някой да протестира срещу отстраняването им?

Защо са забравили да споменат в статията какво стана на олимпиадата в Мексико през 1968?  Ако ти си пеел по това време "Зайченцето бяло", не всички тук са вчерашни.

аиг3

Имаше вече изказвания на доста спортисти, че наказанието е недостатъчно. Ти ако си попаднал на някой защитник можеш да споделиш. И всъщност пак да попитам това ли е мястото и времето. Олимпиадата ПОЛИТИЧЕСКИ форум ли  е? От едната страна да викат за родино, за путино. От другата РУснаци вън от Крим. Свобода за Тибет  и т.н?

Cixi 2

Ако искаш да говориш на руски, първо го научи. Нямам желание да споря с невежи. Апропо, може да викат и "Вън от Афганистан и Ирак".

аиг3

Нямаш и възможност да спориш, защото се видя, че реагира първосигнално. Иначе всичко може и първостепенна задача, и цел на олимпийското движение е всеки да си вика каквото иска.

Между другото, от колко време американците са в двете държави.В Ирак почти не останаха, пък тези, които искат да са вън от Афганистан са именно американицте.Та досега на илимпиади не са се видяли такива призиви. Но колко му е, трябва да се съхрани възможността. Току виж се появил някой, който си мисли, че е 2005 г.

Сироко Леванти

Хвала на англо-американските демагози!

 

Това си е демагогия по англосаксонски. 

 

Бе прочетох им списъка на членовете - всякакви са - азиатци, африканци, славяни... не са само англосаксонци...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×