Медия без
политическа реклама

Министър Кралев е раздавал пари на "правилни" НПО

11 Юни 2021
Така изглежда сградата, намираща се на адреса, посочен от „Спортен клуб А-ТЕАМ“, който е получил 375 992 лв. от ММС
Банкер
Така изглежда сградата, намираща се на адреса, посочен от „Спортен клуб А-ТЕАМ“, който е получил 375 992 лв. от ММС

При управлението на Красен Кралев Министерството на младежта и спорта (ММС) е раздавало пари на неправителствени организации (НПО) и определени спортни федерации бързо и с претупване на процедурата, особено в последните месеци от мандата му, се казва в разследване на в. "Банкер".

Става въпрос най-вече за бенефициентите по "Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта" за 2021 г.

 

БЪРЗА ПРОЦЕДУРА

Спортният министър Красен Кралев е приел тази програма, предложена му от шефа на Дирекция „Младежки дейности“, още на 12 януари 2021 г. (заповед № РД-09-21). И веднага е разпоредил нейното предварително изпълнение, което означава конкурсите да бъдат проведени спешно, да бъдат определени съответните победители и те да получат парите си веднага.

Два месеца по-рано Кралев е успял да „отвоюва“ от държавния бюджат 3 405 000 лв., като „допълнителни разходи “ за Националната младежка програма. Това личи от писмото на финансовия министър Кирил Ананиев от 13 октомври 2020 г., с което уведомява Кралев за одобрените по негово искане корекции.  Така, със съдействието на Ананиев общият бюджет на Националната програма става 5 404 991 лв., след като в предходни години е бил по малко над 2 млн. лв.

А чиновниците в ММС само ден след заповедта на Кралев (13 януари) утвърждават правилата за конкурса и публикуват обявата във ведомствения сайт. Срокът за подаване на проектните е само 10 работни дни - 27 януари 2021 г. Бързането е продължило. Защото по трите конкурсни направления, по които трябва да са записани по 4 теми за възлагане на проекти (ощо 12), са записани точно 4:

  • "Превенция на хазартна зависимост сред младите хора“,
  • „Превенция на различни форми на зависимости“,
  • „Превенция на агресията сред младите хора“,
  • „Насърчаване на здравословен начин на живот“.

 

ПЕЧЕЛИВШИТЕ

Само 40 дни след крайния срок за подаване на документи със своя заповед Кралев определя победителите. Парите са разпределени между 35 НПО: Четири богоизбрани взимат по 675 000 лв.; няколко - по 250 000 лв.; а най-недооценените са в две подкатегории - финансиране до 150 000 лв. и до 100 000 лв.

Сред тези с лъвския пай от 675 000 лв. е, например, „Национална младежка мрежа“. Сред учредителите на това сдружение е Меглена Кунева, а в управата е Филип Кирев - гл.секретар на СДС, активист на "Реформаторския блок" и началник кабинет по времето, когато Божидар Лукарски беше икономически министър във втория кабинет на Бойко Борисов. 

Интересен факт е, че в доклада на комисията от ММС към проекта на "Национална младежка мрежа" пише, че са заложени цели, които „не са съотнесени към целевите групи, както и не са посочени техните нужди“; че „всички разходи по проекта са описани само чрез калкулиране между брой и единична цена"; и че тези разходи "не са обосновани по отношение на нуждата от тяхното извършване“.

Въпреки това, "Национална младежка мрежа" не само не е дисквалифицирано, а проектът му е оценен със 74 т. и взима 675 000 лв. А откакто Кралев е станал министър и разпределя отчисленията от хазарта, проектите на тази НПО са финансирани с общо 1.323 млн. лева.

Разследването на "Банкер" разкрива също, че финансовият директор на в. "24 часа" Петър Коларов, е тясно свързан с три НПО, които са взели големи суми от ММС през годините - фондациите „Евроскок" (общо 675 000 лв.) и „Повече от дом“ (674 992 лв.) и „Спортен клуб А-ТЕАМ“ (375 992 лв.).

Въпросният спортен клуб е със седалище и адрес на управление бул. "Цар Борис III 347 в столицата, където има една изкорубена едноетажна сграда.

Сред неизменните бенефициенти на ММС е и Станислав Недков-Стъки, президент на Българска федерация по ММА - същият, който организира митинги и контрамитинги в подкрепа на ГЕРБ. Само за последния мандат на Кралев федерацията е взела близо четвърт милион лева, а най-голям дял от тези пари се пада на "антихазартния" ѝ проект - 118 073 лв.

Добър храненик на спортното ведомство е и създаденият през 1995 г. лично от Бойко Борисов спортен клуб "Ипон", който от 2017 г. досега е получил общо 186 149 лв. за своята дейност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата