Медия без
политическа реклама

Куп неуредици и страдания за феновете в Катар

Палаткови лагери, неработещи фензони, дълги опашки и тромав транспорт тормозят зрители от цял свят

25 Ноем. 2022
След края на мачовете феновете трябва да чакат повече от час, докато се доберат до някакъв транспорт към метрото.
Туитър
След края на мачовете феновете трябва да чакат повече от час, докато се доберат до някакъв транспорт към метрото.

Катар е изхарчил над $200 млрд. по организацията на световното първенство по футбол, но питайте феновете, които са отишли на място, дали това е добро вложение. Най-вероятно отговорът ще бъде "не". Защото изглежда, че тези милиарди са хвърлени на макроравнище, докато за хилядите, дошли от чужбина в една напълно непозната обстановка, май почти не е помислено. И тук въобще не става дума за прочутия проблем с премахването на бирата от стадионите и продажбата ѝ само по кьошетата на фензоните.

 

Палатка за $205 на вечер

За много от запалянковците, особено младежите, приключението Мондиал 2022 се оказва доста скъпо заради цената на нощувките по хотелите в Доха и околностите. За тях оргкомитетът е изградил т.нар. фенски села, където според рекламата могат да живеят при добри условия по време на престоя си за първенството. 

Едно такова е Qetaifan Island Fan Village, намиращо се северно от Доха, което буквално минути преди церемонията по откриване все още работят багери, кранове и друга строителна техника, довършваща тротоари, плочки, бордюри, огради. Там са се настанили посетители от цял свят - Япония, Франция, Мексико, Испания, Русия, Тунис... 

Всички те са платили по $205 (175 британски лири) за нощувка в... двуместна палатка. Да, няма шега - фенското село е съставено от 1800 полиетиленови двуместни палатки, подравнени в стройни редове.

"Приемам това с усмивка и се смея, защото иначе трябва да плача - казва 31-годишният Шого Накашима. - Сега обаче не мога да сменя мястото и ще трябва да изчакам мача на Япония. Явно ще съм тук само за да спя."

"Въобще не е това, което очаквахме. В интернет снимките и описанието бяха съвсем различни. А тук... Все пак е световно по футбол и човек очаква малко качество", заявяват Педро и Фатима, които са мексиканци, но живеят в Испания. "Все едно сме в оранжерия, не можем да заспим от жега и влага", допълват най-големия проблем те.

Палатките са от дебела пластмаса. Вътре има две единични легла и нощно шкафче с лампа. Тънкият килим е на бабуни, защото е положен директно върху чакъл и пясък. Интериорът се допълва от вентилатор, а за климатик не може и да става дума. Душовете и мивките са в общи тенти, наредени по 6 в тента, а водата от тях тече жълтеникава.

"Махам се, сега си търся хотел, макар че ще ми е доста по-скъпо - казва Джамал, който идва от Париж. - Тук няма душгел, паста за зъби, няма дори откъде да си купиш вода, защото магазините във фенселото не работят. Единственият плюс е, че персоналът е усмихнат и услужлив, но при тези условия те няма какво да направят."

 

Проблеми с фензоните

Фензоната на Qetaifan Island Fan Village е обособена в нарочен плажен клуб, който обаче в първите няколко дни така и не е завършен и мачове там не може да се гледат.

Но проблемите не са само в тази фензона. Например в южната част на Доха, в друго такова място, определено за забавление на зрителите (впрочем, там нощувката е във фургони, не в палатки) големият ТВ екран не работи, т.е. работи, но около 1/3 от него е на пиксели. И този проблем не се решава в продължение на два дни, по свидетелства на фенове в социалните мрежи. 

В друга зона вместо мачовете вървят предавания на местната телевизия. Налага се дълга комуникация на посетителите с "мениджъра на екрана", за да бъде превключено на съответния мач.

 

Дълги опашки и транспортен хаос

Да, Мондиал 2022 е първият толкова компактен шампионат - стадионите са събрани в диаметър от 70 км. Една от "рекламите" за него бе, че феновете, ако искат, може да гледат всичките четири мача на ден. За целта Катар построи метро, изградена беше и цялостна транспортна инфраструктура. Но...

За да се стигне например от фензона до спирка на метрото, трябва да се ползва шатъл. Тези бусчета би трябвало да се движат между зоната и метростанцията на всеки половин час. Оказва се обаче, че ако не са се събрали поне десетина души, шофьорът отказва да потегли, независимо от разписанието. Препраща феновете към мениджъра на шатъла, с когото трябва да се проведе дълъг спор и дори пазарлък, докато се съгласи да нареди на шофьора да потегли.

Обратният вариант, когато има много хора, обаче е далеч по-лош. Разбира се, това обикновено се случва след мач, когато хиляди си тръгват едновременно от стадиона, а до него не ходи метрото. Тогава извозването до метростанция става отново с шатъл бусове.

Например след мача Франция - Австралия пред ст. "Ал Жануб" в Ал Уакра се образуваха огромни опашки, които се виеха като змия между огражденията на път към спирката на автобусите за метрото. Придвижването от изхода до спирката трае около 70 минути, в които доброволци с мегафони не престават да упътват хората накъде да се движат, макар те да няма как да излязат извън оградения коридор (това е и повод хората да се позабавляват на гърба на клетия доброволец).

To learn more, please visit the YouTube Help Center: https://www.youtube.com/help

Следва и пътят с метрото до спирката за фенското село - около 30 минути, където се оказва, че там шатълите вече не вървят заради късния час (мачът бе последен в програмата за деня), та се налага придвижване пеша на групи (повече от час) или с такси.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

футбол, Мондиал 2022, Катар, ФИФА

Още по темата