Quantcast
"ЦСКА-София" е с 46,1 млн. лв. дългове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

"ЦСКА-София" е с 46,1 млн. лв. дългове

Около 40 млн. лв. от тази сума са вътрешни задължения към дружества на собствениците на клуба
5 355
 БГНЕС
Гриша Ганчев

Футболният клуб "ЦСКА-София" има текущи задължения за над 46 млн. лв., съобщи "Спортал". Общият дълг на "ЦСКА-София" и дружеството-майка "ЦСКА-1948" (учредено от собствениците на клуба Гриша Ганчев и Юлиян Инджов), вписан в годишния финансов отчет (ГФО) за 2019 г., възлиза на 46,198 млн. лв. Има направено уточнение, че голяма част от тази сума (40,432 млн.лв.) са към свързани лица, т.е. към фирми на собствениците на клуба. Това означава, че отборът се финансира чрез вътрешно кредитиране. Другите 5,766 млн. лв. задъжения са към трети лица, като са били покрити с достатъчно текущи активи.

Двете дружества, наречени с общо наименование Групата, имат приходи за м.г. общо за 19,68 млн. лв., което е с около 4,5 млн. повече от 2018 г.  От тях 10,69 млн. са посочени като източник в графа "други", а от трансфери са дошли 4,865 млн. лв. Разходите пък са 23,688 млн. лв. (през 2018 г. те са били 20,642 млн.). Загубата на Групата преди данъци е малко над 4 млн. лв.

Само за "ЦСКА-София" данните за м.г. са: приходите (19,509 млн. лв.), разходи (22,433 млн. лв.). Това значи загуби за малко под 3 млн. лв. Перото за заплати на футболисти и персонал е увеличено с близо 1 млн. лв., спрямо финансовата 2018 г. и възлиза на 10,418 млн. лв. Разходите за комисиони са 2,717 млн. лв., спрямо 266 000 лв. за 2018 г.

В ГФО на групата е записано още: "Към 31 декември 2019 г. общата стойност на регистрирания капитал на дружеството-майка превишава нетните активи в консолидирания финансов отчет. Собственият капитал на Групата е отрицателен в размер на 24 835 хил. лева. Текущите задължения на Групата превишават текущите активи с 28 833 хил. лева. Тези обстоятелства пораждат несигурност, която може да породи съществено съмнение относно възможността на Групата да продължи дейността си като действащо предприятие без подкрепа от акционерите си. Ръководството е предприело план за капитализиране на Групата и счита, че няма рискове за изпадане в неплатежоспособност (...) Въпреки това, в резултат на потенциални негативни ефекти оповестеното некоригиращо събитие свързано с пандемията Covid-19, са възможни усложнения и непредвидени ситуации, които пораждат несигурност, която може да породи съществено съмнение относно възможността на Групата да продължи дейността си като действащо предприятие".

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Димитър Илиев отново е Футболист №1 на България

19.01.2021

266 2
Втори клуб от Серия А иска вратар на "Левски"

19.01.2021

154 1
Голмайсторът на Ефбет лига бе продаден в турски клуб

19.01.2021

154

Коментари

Solace

Естествено. Няма клуб в България, който да се издържа с продажба на фен-артикули, реклама и трансфери. Всички лежат на собствениците - било чрез директни трансфери на пари (отчитани като задължения към собствениците) или чрез реклама на собствени марки - делиорманските селяци са пример за това.

Затова тук футбол, неподчинен на настроенията на собственика (бил той кмет или бизнесмен) не може да вирее. За разлика от Германия, Испания или Англия (особено долните дивизии)...

stopover

да, ама гришко сигур е с толкова на печалба. парите не изчезват. те минават от един джоб в друг.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...печелим купата на УЕФА и минаваме на печалба...

 

...дори може да дадем на брачедите от левски някоя стотинка да могат поне да завършат сезона...колкото да ги има...че без тях ще е скучно...

Force

Стига сме давали - оня, дето се води за автентичен цесекар им е харизал вече едни 2,5 млн. лева...

dembik

В краен случай - ПФК "ЦСКА: София" с лиценза на Царско село и готово.

Льо Клер

Гришко храни пиленцата си от къщичката за пиленца и гладните кокошки, които сънуват просо. 🐓

Evasion

А и читав скенер нямат, завалиите...

PlaNed
снимка на PlaNed

"ЦСКА-София" е с 46,1 млн. лв. дългове

Май вече стана време за ново ребрандиране -  "Литекс-София"?!

nafta

"ЦСКА-София, София" София дебне зад ъгъла.

Влез или се регистрирай за да коментираш