Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български тенис съдия е наказан за нелегални залози

Стефан Миланов е признал дори за ръководен от самия него мач

07 Дек. 2022
БФТенис
В началото на 2020 г. Стефан Миланов, който е бивш състезател на "Изида" (Добрич) и студент в НСА "Васил Левски", беше избран от БФТ да представя България в инициативата на международната федерация (ITF) "Млади съдии" в Стокхолм.

Младият български съдия на стол Стефан Миланов е наказан за шест месеца и е глобен с $10 000 заради залагане на тенис мачове, включително на такъв, който е ръководил лично. Това съобщи днес международната агенция за тенис интегритет (ITIA), съблюдаваща спазването на правилата в антикорупционната програма (ТАСР) на световния тенис.

Санкцията на 24-годишния българин влиза в сила със задна дата от 15 ноември 2022 г. и ще е валидна до 14 май 2023 г. През този период Миланов има пълна забрана както да съдийства, така и да присъства на тенис събития под юрисдикцията на която и да е ръководна организация - местна или международна.

Според съобщението от ITIA Миланов е признал две отделни нарушения на раздел D.1 от ТАСР: "Никое официално лице няма право пряко или непряко да прави залози за резултата или който и да е друг аспект на състезание или каквото и да е друго тенис събитие."

От българската федерация по тенис (БФТ) също са спрели правата на младия съдия и планират да наложат и по-тежка санкция.

"Федерацията винаги е била ангажирана със спазването на феърплея и е проявявала безкомпромисност към нарушителите - коментира председателят на съдийската комисия към БФТ Веселина Донева. - Както играчите, така и съдиите се наблюдават стриктно от отдела за борба с корупцията към международните федерации и всеки от тях трябва да е честен. Категорично осъждаме участие в подобни нелегални дейности. Подкрепяме изцяло действията на ITIA за съхраняването на почтеността в спорта. На следващото заседание на Управителния съвет ще предложим Стефан Миланов за налагане на допълнително наказание от дисциплинарната комисия. Отправяме апел към всички тенисисти и съдии да не участват в каквито и да било корупционни практики, защото всеки ще си понесе последствията."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?