Quantcast

Медия без
политическа реклама

България има първи завършен стадион от 26 години насам

"Христо Ботев" в Пловдив получи Акт 16 след 10-годишно ходене по мъките

Ботев Пловдив
Стадион "Христо Ботев" вече е напълно готов да приема мачове от Първа лига.

Първият напълно завършен голям стадион в България за XXI век най-сетне е факт през 2023 г. След ходене по мъките, продължило 10 години, ст. "Христо Ботев" в Пловдив получи Акт 16. Така още утре ще бъдат пуснати в продажба билетите за първия мач на съоръжението - между "Ботев" (Пд) и "Левски" на 29 април, от XXVIII кръг на Първа лига.

"Стадионът е въведен в експлоатация. От утре спокойно могат да се продават билетите за мача "Ботев" - "Левски". Това, което обещахме го изпълнихме. Всички пловдивчани могат да бъдат спокойни, че могат да докарат семействата си. Надяваме се да стане голям празник за града. Правят се довършителни процедури, но това е нормално. До 29 април ще бъде готово всичко - скай боксове, ВИП седалки и т.н", заяви пред Dsport Илиян Филипов, собственик на компанията ПИМК, която довърши строежа на стадиона.

В четвъртък или петък стадионът ще бъде посетен и от представители на Лицензионната комисия към БФС, които трябва формално да дадат разрешение на съоръжението да се играят мачове. Първата стъпка в тази насока вече е направена, след като бе дадено одобрение там да се използва системата "Видео-асистент рефер" (VAR).

Всъщност, към момента "Христо Ботев" ще може да приема само мачове от българското първенство. До октомври трябва да бъдат поставени козирки и на останалите две трибуни, както и да бъде изградена стъклената фасада, след което стадионът вече ще отговаря на изискванията на УЕФА за категория 4 звезди.

Тоталната реконструкция на "Христо Ботев" започна на 26 март 2012 г. по времето на тогавашния собственик на клуба - Цветан Василев, който по онова време бе начело на КТБ. През 2014 г. строежът бе замразен след оттеглянето на Василев. Бе направен опит за подновяването през август 2019 г., когато собственик на "Ботев" (Пд) беше Георги Самуилов. Последва обаче ново спиране на строителните дейности. Финалният тласък за довършването бе даден след масови протести от страна на феновете. Те принудиха през февруари 2020 г. тогавашният премиер да отпусне 25 млн. лв. за "Христо Ботев" (б.ред. - както и 12 млн. лв. за друг от пловдивските стадиони - "Локомотив").

Средствата обаче се оказаха крайно недостатъчни и пловдивската община трябваше да гласува изтеглянето на кредити, с които да се финансира довършването. Така се очаква крайната стойност на "Христо Ботев" да надхвърли 45 млн. лв.

В крайна сметка обаче феновете вече се готвят за празник на 29 април, когато ще се завърнат на "Колежа", както те казват на стадиона си.

Всъщност това не е само първата футболна арена от подобен мащаб в България за този век, но и първа от 26 години насам, след като през 1997 г. бе открит напълно реновираният стадион "Лазур" в Бургас. От няколко години обаче на него не се играят мачове и съоръжението пустее заради неясноти и спорове около стопанисването му. Има вариант дори "Лазур" да бъде съборен и върху този терен да бъде изграден жилищен комплекс.

Мачове от категория 4 може да приема и ст. "Хювефарма Арена" в Разград, където се премести да играе и националният отбор по футбол. Там обаче сектор А все още е в стария си вид и предстои да бъде модернизиран, за да бъде напълно завършен този стадион.

 

Още по темата

През февруари 2022 г. стадион "Христо Ботев" в Пловдив трябваше да е готов на такъв етап, че да получи лиценз за мачове от футболната Първа лига и "Ботев" да се върне да играе на него.
Да си представим, че лидерът на БСП Корнелия Нинова точно в този момент инспектира недовършената зала "Арена Бургас".
Васил Левски" все още се води Национален стадион на България, макар и на доизживяване. Но в БФС решиха бързо да му турят кръст и преместиха домакинствата на мъжкия национален отбор в Разград.

 

Още по темата