Медия без
политическа реклама

Ампутираха и двата крака на олимпийски шампион по фигурно пързаляне

Роман Костомаров е в интензивно отделение заради тежка пневмония

07 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС архив
Роман Костомаров и Татяна Навка бяха практически недосегаеми при танцовите двойки в средата на първото десетилетие от XXI век.

Двата крака на олимпийския шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки Роман Костомаров са били ампутирани над глезена, съобщи ТАСС. Златният медалист от игрите в Торино `06, който утре ще навърши 46 г., е в болница от началото на годината заради тежка бронхопневмония.

"За съжаление и двата крака трябваше да бъдат ампутирани. Операцията премина без усложнения и като цяло тялото се възстановява. Сега лекарите се борят да спасят ръцете му. Роман е в съзнание. Общото му състояние се подобрява, но той продължава да бъде в интензивно отделение под постоянно наблюдение на лекарите", цитиран е източникът на руската телеграфна агенция.

Още на 10 януари олимпийският вицешампион в танцовите двойки Иля Авербух разкри, че Костомаров е в реанимация. По-късно стана ясно, че фигуристът е в тежко състояние и е в медикаментозна кома. Руснакът беше поставен на изкуствено дишане, но на 24 януари това вече не беше необходимо. Той обаче имаше сепсис и проблеми с кръвообращението.

По-рано днес канал "112" съобщи за ампутацията на единия крак на Костомаров. Целта на операцията е била да се премахне тъканната некроза и да се спре процесът на клетъчна смърт. Отбелязва се, че от единия крак мъртвата част от тъканта е била почистена, но на другия засегнатата област се оказала голяма и се наложила пълна ампутация на ходилото.

Най-звездният миг на Роман Костомаров беше на зимната олимпиада през 2006 г., когато с партньорката си Татяна Навка спечели златния медал при танцовите двойки. В същото състезание българският дует Албена Денкова и Максим Стависки зае 5-о място в крайното класиране.

Навка и Костомаров са още двукратни световни (2004, 2005) и трикратни европейски шампиони (2004, 2005, 2006) по фигурно пързаляне, както и трикратни победители във финала на сериите "Гран при" (2004, 2005, 2006).

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?