Медия без
политическа реклама

Александра Фейгин се нареди 18-а в Европа

Това е второто най-слабо представяне на българската фигуристка в континенталното първенство

13 Яну. 2024Обновена
Александра Фейгин в момент от волната си програма в зала "Жалгирио Арена".
 YouTube
Александра Фейгин в момент от волната си програма в зала "Жалгирио Арена".

Шампионката на България Александра Фейгин зае 18-о място на европейското първенство по фигурно пързаляне в Каунас (Литва). 21-годишната софиянка влезе във финала с 12-а оценка от кратката програма, но във волната допусна няколко грешки при приземяванията и това я прати назад в класирането.

Съчетанието на Саша върху музикални мотиви от You Are So Beautiful и Power-Haus беше оценено с 95,71 т., което беше 19-ият най-добър резултат сред 24-те участнички в сегмента. Със сбор от 153,04 т. родената в Йерусалим българска националка изпревари само шест от съперничките си в крайното общо подреждане.

Това се оказа второто най-слабо участие на Фейгин в шампионата на Стария континент. В дебюта си при жените на Евро `19 в Минск тя постигна върховото в кариерата си 11-о място, а след това завърши 17-а (2020), 20-а (2022) и 16-а (2023).

Златния медал през 2024 г. извоюва белгийката Луна Хендрикс, която покори европейския връх за първи път с резултат от 213,25 т. Подиумът за Белгия в Каунас беше двоен, тъй като на трета позиция се нареди сънародничката на шампионката Нина Пинцароне с 202,29 т. Среброто пък заслужи защитаващата титлата си от Евро `23 в Еспоо грузинка Анастасия Губанова с 206,52 т.

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ

"Много съм доволна. Доволна съм, че Саша успя да представи програмата си по най-добрия начин въпреки напрежението от това да излезеш на леда в предпоследна група и да знаеш, че всички преди теб са играли толкова чисто. Това е много, много трудно. Чувствам се безкрайно щастлива, защото тя е в елита на фигурното пързаляне, Саша е в световния елит. Тя успя отново да го покаже и докаже. За пореден път ме направи много щастлива и много горда като треньор", коментира пред БНР Ина Лутай, която заедно със съпруга си Андрей Лутай е личен треньор на Александра Фейгин в столичния клуб "Денкова-Стависки".

Следващото международно състезание за Фейгин ще бъде световното първенство в Монреал (Канада) от 18 до 24 март.

"Александра има точки за световно първенство - единствена до момента от отбора на България по фигурно пързаляне - добави Ина Лутай, сестра на Албена Денкова. - Ние ще направим всичко, което е нужно тя да се представи отново на ниво. Ще направим план, ще видим къде и как е удобно да направим лагер. Този път той може би няма да бъде в Русия, а някъде по-надалеч, защото световното е в Монреал. Българска федерация по кънки в лицето на Христо Турлаков, който от една година е президент, откликва на всяка наша молба. Поискахме лагер в Русия преди европейското и веднага ни беше предоставен. Всичко, което сме пожелали за Саша, го получаваме на секундата. Наистина огромни адмирации към него и към работата, която той свърши. Защото ако не е в помощ федерацията, ако не помощта от министерството, за спортистите на високо ниво просто е невъзможно да се борят."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата