Quantcast
22 спортни федерации все още нямат лиценз за дейност | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

22 спортни федерации все още нямат лиценз за дейност

886

106 спортни федерации и организации са подали документи за лицензиране по новия Закон за физическото възпитание и спорта. От тях лиценз и съответно право да осъществяват дейност са получили 84. Това означава, че 22 от заявленията - или над 1/5 (21%), по една или друга причина все още не са одобрени от министерството на младежта и спорта (ММС).

В края на миналата седмица "Сега" все пак получи (5 дни след крайния срок) исканите по Закона за достъп до информация (ЗДОИ) данни за лицензирането на федерации и за финансирането на спортните клубове. От справката, която ММС предостави, се вижда, че шест федерации по олимпийски спортове - ръгби, триатлон, голф, бейзбол/софтбол, скейтборд и брейк, все още нямат лиценз. Същото се отнася и за централата по шахмат. Две от тях обаче бяха одобрени за държавно финансиране, макар и с малки суми - шахмат (100 000 лв.) и ръгби (30 000 лв.).

Останалите, които все още са извън списъка, по принцип не получават пари от спортното министерство и развиват дейност изцяло със собствени средства. Но, за да го правят и занапред, трябва да получат лиценз. Става дума за федерациите по боулинг, ушу и кунг-фу, петанк, ролер-скийт, савате, спортни танци, акробатичен рокендрол, подводни спортове, спелеология, картинг, селски спорт, бодигард-федерацията, риболовни спортове, на радиолюбителите.

Получилите лиценз по новия закон за спорта 84 федерации имат общо 2510 спортни клуба членове. Това показва тенденция за намаляване с над 10% на броя съществуващи досега клубове, с което ММС изпълнява една от основните си цели с приемането на закона - да изчезнат клубовете фантоми. 

В това отношение има и драстични примери, макар процесът по лицензиране да не е завършил и бройката на одобрени клубове да продължава да се допълва. Федерацията по вдигане на тежести преди имаше 52 клуба, а сега лиценз имат 31 (-40%). Борбата пък към момента е с 98 членове, а в сайта на федерацията все още съществуват предишните 164 (-40%). Футболният съюз също е доста назад с лицензирането в ММС - едва 301 клуба в списъците при 865 преди (-65%).

Леката атлетика, която е на второ място по брой на клубовете, е със 129, с 10 по-малко, отколкото преди пререгистрацията. В челото по брой клубове са още баскетбол с 87, плувни спортове със 75 и художествена гимнастика с 65.

 

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ:

Кои спортни клубове получават най-много пари от държавата?

Ключови думи:

ММС, федерации, клубове

Още

Дългът на "ЦСКА-София" за наеми се оказа много по-голям

15.10.2021

2291
Малките спортове са ощетени и в новата програма на ММС

15.10.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

974
Държавната премия за златен медал от параолимпиада става 160 000 лв.

08.10.2021

1383