Медия без
политическа реклама

17-годишна българка отвя конкуренцията на СК по художествена гимнастика

Ансамбълът също заслужи първо място след титлата на Стилияна Николова в многобоя на турнира в София

01 Апр. 2023Обновена
Фейсбук/БФХГ
Стилияна Николова изпълнява днешното си съчетание на лента, което си помогна много за спечелването на първото място в многобоя на турнира за Световната купа в София.

Новата ни надежда в художествената гимнастика Стилияна Николова сътвори фурор по време на турнира за Световната купа в зала "Арена София". 17-годишната състезателка спечели титлата в многобоя, след като събра сбор от 131.300 точки.

След вчерашното си добро представяне на обръч (35.150) и донякъде с топка (31.800), тя се представи днес много силно и на лента (32.450), което ѝ позволи да си осигури първото място, въпреки допуснатите неточности в съчетанието с бухалки (31.900).

На второ място се класира звездата на италианския отбор и световна шампионка от София 2022 - София Рафаели (128.750 т.), а трета е Тахмина Икромова (Узб) със 126.550 т.

Втората българска участничка Ева Брезалиева зае шестата позиция със 121.200 точки (31.300 обръч, 28.000 топка, 33.450 бухалки, 28.450 лента). По-ниската ѝ оценка се дължи заради грешка на лента, при която уредът бе извън килима. За сметка на това нейното представяне на бухалки бе отлична и тя получи най-висока оценка от всички.

Двете български гимнастички се класираха за общо шест финала на отделните уреди утре. Николова ще участва на всичките четири, а Брезалиева е финалистка на обръч и на бухалки.

Малко по-късно титла в многобоя спечели и ансамбълът на България в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова. Тимът ни, воден от Весела Димитрова, събра сбор от 65.200 т., след като вчера бе на трето място във временното класиране с 32.500 т. заради грешки в съчетанието с пет обръча. Днес обаче ансамбълът се представи отлично на три ленти и две топки и получи 32.700, като получи правото да участва и в двата финала утре. За скока на българския тим в класирането спомогна и много груба грешка на италианките, които поведоха вчера. Днес те допуснаха две заплитания на лентите и получиха оценка от 24.500. 

На второ място в многобоя се класира Израел с 63.350 т. (31.900 и 31.450), а на трето е Франция с 63.250 т. (33.250 и 30.000).

"Направихме програма максимум. И при ансамбъла, и при индивидуалното успяхме да спечелим златния медал при една много емоционална публика. Точно топките и лентите изведоха момичетата до първото място на световното първенство, както и на Световната купа в Атина. Вярвах, че можем да спечелим, защото топките и лентите са ни много силни. Обръчите също са много силни. Много интересна и трудна композиция. Допускаме още грешки, както и съперниците. Направихме много сложни композиции. Дори с малките грешки, големите трудности дават аванс все още. В съчетанията на България има огромна динамика. Изисква се изключителна концентрация. Заложихме на артистичност и музикалност, както изисква новият правилник. Съжалявам, че ансамбълът все още не може да покаже съчетанието с обръчи", коментира президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Още по темата