Медия без
политическа реклама

Валери Симеонов е осъден от журналисти за клевета

Градският съд определи бившият вицепремиер да плати по 8000 лв. на Антон Хекимян и Венелин Петков от Би Ти Ви

27 Септ. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти, съобщи Медиапул. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в bTV Антон Хекимян и от Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията. Делото беше заради изказване на Симеонов пред БНТ, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани. Политикът е осъден да плати по 8000 лв. на всеки от двамата журналисти. Решението може да се обжалва пред апелативния съд.

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: "Ама наистина ли не знаете?" Следва обяснението му: "Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: "Ма що казвате имена на мои колеги?" Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са "корумпирани телевизионни водещи". Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека. Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението "корупция". "За съда е категоричен изводът, че с тези си изказвания ответникът е приписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и твърдения в такава насока, ищците да са признати за виновни за извършване на корупционни действия, за престъплението подкуп или за лично укривателство или да има висящи наказателни производства в тази връзка", се казва в съдебното решение.

В момента Антон Хекимян е шеф на новините на bTV, а Венелин Петков бе отстранен от поста веднага след като телевизията смени собствеността си. Хекимян и Петков засега успяват да спечелят делото си срещу Симеонов, но през пролетта на тази година новите собственици на медията решиха да прекратят съдебните дела, заведени срещу хазартния бос Цветомир Найденов и сайта "Блиц".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата