Медия без
политическа реклама

В. Тодоров: Отстраняването ми от конкурса за БНР е некомпетентен акт

23 Дек. 2019
Валери Тодоров (вляво)
БГНЕС архив
Валери Тодоров (вляво)

Бившият генерален директор на БНР Валери Тодоров, който беше отстранен от конкурса за нов шеф на националното радио, призова Съюза за електронни медии (СЕМ) да преразгледа решението си. В нарочна декларация той предупреди, че ако това не се случи, ще се отнесе казуса "към европейските институции".

"Сега" публикува пълния текст на обръщението на Тодоров:

"Във връзка с изявление на г-жа Ивелина Димитрова, председател на техническата комисия на Съвета за електронни медии по избора на генерален директор на БНР, направено на 20.12.2019 г., в което се твърди, че не отговарям на условията за участие в конкурса за генерален директор на БНР, тъй като не съм закрил участието си във фирма, съм длъжен да заявя следното:

В предоставен от мен нотариално заверен акт в СЕМ е видно, че още на 02.12.2019 г. с решение на Общото събрание и нотариално заверен договор съм прехвърлил управлението на фирмата и дружествените дялове на друго лице. Актът влиза в сила от момента на подписването му. Вписването в Агенцията е последващ акт, който може по различни обстоятелства да бъде забавен във времето и е независещо от мен обстоятелство. Но въпреки това вписването е станало часове след внасянето на документите ми за конкурса за генерален директор на БНР на 5.12.2019 г.

Освен това, чл. 59 т. 2 от Закона за радиото и телевизията не посочва вписването в Търговския регистър като изискване и доказателство (прилагам цитат от ЗРТ по-долу). Смятам, че отстраняването ми от конкурса е тенденциозен акт и израз на недобра практика, пореден тревожен знак за състоянието на медийната среда и медийната регулация у нас. Въпросът е дали поради недостатъчна некомпетентност или със съзнателна умисъл СЕМ ме отстранява от конкурса и каква е целта на това действие.

Ще напомня, че неведнъж без сериозни мотиви са отлагани или променяни сроковете за повеждане на конкурсите за генерални директори. Мога да дам само пример как в течение на 24 часа СЕМ обяви и отмени конкурса за генерален директор на БНТ. Регулаторът избра през 2013 г. генерален директор на БНТ въпреки доказаното съдебно вписване за дружествено участие в управлението на фирма. На 23.08.2017 г. СЕМ избра генерален директор на БНТ въпреки наличието на заведено съдебно дело срещу него.

Подобна "прецизност" сега хвърля петно не само върху конкурса, но и върху медийната регулация и медийната практика. Призовавам СЕМ да преразгледа решението на Техническата комисия и да го свери с опитни юристи. Поредицата скандали с избора на генерални директори на БНР и БНТ доказват тази необходимост. Доверието към СЕМ е достатъчно разколебано и е в критична точка. Призовавам и Комисията по културата и медиите, както и Министерството на културата да вземат отношение по този случай, преди да бъде отнесен към европейските институции.

През годините, когато управлявах БНР (2007-2013 г.), съвпаднали с тежката икономическа криза, БНР отбеляза високо и устойчиво развитие. Програмите достигнаха рекордни рейтинги и обхват на аудиторията. Извършени бяха първите експериментални цифрови излъчвания. Създадена бе уникалната хибридна интернет радио платформа БИНАР. Открити бяха три нови регионални радиостанции на БНР.

Безпрецедентно развитие получи предавателната мрежа на БНР. Извършена беше техническа и технологична замяна и дигитализация на ефирните студиа и на продуцентски студиа във всички програми. Открити бяха нови продуцентски центрове, изложбени зали. БНР се превърна в най-големия медиен партньор. Всичко това в рамките на отпуснатия бюджет. Плановете за приходите бяха преизпълнявани. Нито веднъж в рамките на медията не е възниквал проблем със свободата на словото и етичните стандарти.

Поставям въпроса дали не е време радикално да се преразгледа дейността и работата на СЕМ, като членовете на медийния регулатор бъдат избирани чрез конкурс, да се вкара обществена квота в обществения регулатор, да се извършва регламентираната в ЗРТ ротация на членовете, за да се преодолеят зависимостите в него, а също така да се въведе обществен надзор в медийния регулатор чрез Обществен съвет на електронните медии, предлаган от мен по-рано през годините.

Също така да се премахнат редица проблемни клаузи в ЗРТ, включително изискването за оттегляне на кандидатите от управлението на дружества преди участието им в конкурсите за генерални директори и издигането им за членове на управителните съвети на БНР и БНТ, непризнаването на трудов стаж по време на мандатите им и др. Ще чакаме ли да заемем следващото непрестижно място в индекса за медийните свободи?"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата