Медия без
политическа реклама

СЕМ забеляза пропагандата в предаванията на Петър Волгин

Регулаторът пише писмо до шефа на БНР за "еднопосочност в разгръщането на коментарите"

10 Март 2023
Петър Волгин
Петър Волгин

С три гласа "за", един "въздържал се" и един "против" Съветът за електронни медии (СЕМ) взе решение да изпрати доклада за извършено тримесечно наблюдение на предаването "Политически НЕкоректно" на програма "Хоризонт" на БНР и придружаващо писмо до генералния директор на радиото Милен Митев, съобщи БНР. Мониторингът обхваща тримесечен период от 5 ноември 2022 до 29 януари 2023 г. и е извършен по искане на члена на СЕМ Пролет Велкова.

Директорът на дирекция "Мониторинг и анализи" на регулатора Зорница Гюрова представи резултатите от доклада: "Наблюдението регистрира теми, по които натежава критичната позиция, която води до определени нагласи и убеждения в една посока. Това са въпросите с неприемането на еврото, задкулисието в политиката и моралът на политическите субекти в страната ни, казусът за контрол над главния прокурор и съдебната реформа, затварянето на въглищните централи, скандалът "НЕКСО", както и темата за свободата на словото в медиите. Еднопосочността в разгръщането на коментарите по тези теми създава усещане за пропагандни внушения. В същото време съществува вероятността и тези теми, подобно на горецитирани, да са развити в следващ период".

С пет гласа "за" СЕМ прие и доклад за едномесечно наблюдение на предаването "12+3": Този мониторинг също бе предложен от Велкова. "Наблюдението показва наличие на различни гледни точки по повечето от предложените политически и икономически теми в предаването. Присъстват политически лица, представители на третия сектор и граждански организации, има силно присъствие на експерти в различни области, които предлагат на слушателите палитра от мнения, прогнози и анализи. Изключение правят няколко теми, по които са представени само единични мнения по важни политически и икономически проблеми", се казва в доклада за „12+3“.

Ключови думи:

Петър Волгин

Още по темата