Медия без
политическа реклама

Съдът насрочи чак за 2025 г. дело на 102-годишна срещу Волгин

Първата инстанция отхвърли иска срещу водещия от БНР, заведен заради носталгията му по Народния съд

Петър Волгин
БГНЕС
Петър Волгин

10 февруари 2025 г. За тогава е насрочено на втора инстанция делото, заведено от 102-годишната Ц.Г. срещу водещия от БНР Петър Волгин заради носталгията му по Народния съд. Това показва проверка на "Сега" в електронното деловодство на съда. Процесът е образуван на 8 февруари т.г. и на 14 февруари съдия Йоана Генжова е провела закрито заседание, което е вид подготовка за делото. И го е насрочила за след година.

Това обаче не и изключение. "Сега" попадна и на други граждански дела в градския съд, които ще се гледат година след постъпването си там, а някои, които са постъпили и преди това на Ц.Г. още дори не са насрочени. Съдия Генжова е насрочила и други дела за след година.

Има обаче и процеси, на които други съдии са дали дати за след 2 месеца. "Въпрос на желание или липса на желание да работиш", коментираха пред "Сега" градски съдии. Според тях проблемът е, че повечето магистрати насрочват за след големи периоди и не се чувства натиск - ако повечето насрочват за след 2 месеца, а само някой за след година е едно, но повече насрочват за след година и това им дава някакво оправдание

Всеизвестно е, че натовареността в Софийския градски съд е голяма и това е редовното оправдание за всякакви забавяния. Последният доклад за СГС - за 2022 г., сочи, че са постъпили 7480 второинстанционни граждански дела. Средно на месец магистратите, които ги гледат, получават по 15 дела.

Колкото до делото срещу Волгин, Ц.Г. го загуби на първа инстанция. Жената заведе делото заради статуса на Волгин във Фейсбук, че "достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд".

Софийският районен съд обаче отхвърли иска на Ц.Г. за 5001 лв. и я осъди да плати на Волгин 1200 лв. разноски по делото. Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото с изказването си, възхваляващо Народния съд. Той обаче няма как да е причинил с думите си вреда на жена, която е жертва на комунистическия режим, но не и на самия Народен съд. За нея остава само моралното удовлетворение, че с делото е отворен обществен дебат, прие като първа инстанция районният съдия Андрей Георгиев.

Журналистът от БНР Петър Волгин е прекрачил границите на журналистическата етика, както и на свободата на словото с изказването си, възхваляващо Народния съд.

Срещу Волгин се води и колективно дело за 100 000 лв. от 41 близки на жертвите на Народния съд. То беше образувано през юли м.г. Насрочено е за 8 април т.г.

Исканията на хората, завели колективното дело, са в три точки - съдът да признае, че с публичните си изказвания Волгин засяга паметта на жертвите на комунистическия режим и наранява душевно членовете на техните семейства, като изказванията му са противоправни като противоречащи на закона и са направени умишлено и злонамерено. Второто им искане е Волгин да бъде осъден да преустанови тези си изказвания. Третото е на колективния интерес да бъде присъдено обезщетение от 100 000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата