Медия без
политическа реклама

Заради Волгин отчетът на БНР мина трудно в СЕМ

Той бе приет с вота на представителите на Румен Радев и ГЕРБ, а против беше квотата на ПП/ДБ

20 Юни 2023
Илияна Кирилова

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии прие отчета на генералния директор на БНР Милен Митев и на управителния съвет на общественото радио за периода ноември 2022 - април 2023 г. Отчетът бе одобрен от представителите на президента Румен Радев в СЕМ - председателят на органа Соня Момчилова и бившият журналист в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, както и от избраната през 2019 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на ДПС Галина Георгиева. Против приемането на документа гласуваха бившият радиоводещ в "Дарик радио" Пролет Велкова и юристът Симона Велева. През 2022 г. двете бяха избрани в СЕМ като номинации на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

За пореден път в основен обект на дискусии в медийния регулатор се превърна водещият на предаването "Политически некоректно" по "Хоризонт" Петър Волгин. Пролет Велкова припомни наблюдение на СЕМ на рубриката на Волгин през обсъждания период, в което се казваше, че в неговите издания на "Политически некоректно" "еднопосочността в разгръщането на коментарите създава усещане за пропагандни внушения". Велкова обърна внимание и върху скорошно решение на комисия за журналистическа етика, която след сигнал на слушател на БНР отсъди, че предаванията на Волгин не спазват Eтичния кодекс на българските медии, подписан и от националното радио, според който "в коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки". Законът за радиото и телевизията също изисква БНТ и БНР да предлага плурализъм на мненията във всяко издание на политическите си рубрики.  

Шефът на БНР Милен Митев отговори, че през лятото "Политически некоректно" ще излезе в почивка, което ще даде възможност на ръководството на радиото да помисли как да изглежда то през есента. "Започнали сме разговори да се намери форматът да присъства алтернативна гледна точка във всяко едно издание на предаването. Надявам се в най-скоро време да има видими резултати от това нещо, тъй като, освен вашите журналистически доклади, и Съветът по журналистическа етика се занима с това предаване в няколко казуса. Очевидно има необходимост да се гарантира наличието на плурализъм. Надявам се да намерим добър формат това наистина да се случи", каза още директорът. Той обаче отхвърли възможността в блока на Волгин да бъде включен още един водещ без съгласието на сегашния, както и "Политически некоректно" да бъде свалено от ефир.

Доста странен, но и показателен коментар за работата на Волгин направи шефът на СЕМ Соня Момчилова, която от назначението си в съвета през м.г. защитава кадъра на БНР въпреки констатациите, че той манипулира и прави пропаганда. Днес тя отново се изказа срещу това "Политически некоректно" да бъде променяно и водещият да бъде санкциониран или свалян от ефир. За да мотивира позицията си, тя се позова на изказвания на генералния директор на БТА Кирил Вълчев и на водещия на "Панорама" по БНТ Бойко Василев. "През изминалата седмица и двамата независимо един от друг по различни поводи казаха, че лъжата има право на живот. Много мислих тези дни върху думите им. Ние сме правили фокусирани наблюдения върху предаване и много внимателно сме следили дума по дума, звук по звук. Радиото е такава медия, която озвучава мисленето на хората, чиято функция е речта, и не сме установили лъжа в предаванията", коментира Момчилова.  

Ключови думи:

БНР, СЕМ, Петър Волгин

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?