Quantcast
Пролет Велкова и Симона Велева са новите членове на СЕМ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Пролет Велкова и Симона Велева са новите членове на СЕМ

Депутатите от ИТН гласуваха срещу кандидатурата на радиоводещата, издигната от "Демократична България"
Обновена
2 825
 Дарик радио
Пролет Велкова

Водещата от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева са новите членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Велкова бе издигната от „Демократична България“, а Велева бе номинация на „Продължаваме промяната“. Най-малко гласове при гласуването в пленарна зала получи третият участник в процедурата –Тодор Беленски, посочен от „Възраждане“.

Преди гласуването по предложение на "Продължаваме промяната" в доклада за СЕМ бе дописана точка, че ако само един от кандидатите получи повече от половината гласове на присъстващите депутати, нужни за ротацията в регулатора, ще се проведе жребий за това кой действащ негов член да бъде сменен. Във вота за Велкова участваха 181 депутати, от които 99 я подкрепиха, 30 бяха "против", а 52 гласуваха "въздържал се". Направи впечатление, че срещу нейната кандидатура гласуваха представителите на ИТН. ГЕРБ пък бяха "въздържал се", а ДПС не участваха нито в това гласуване, нито във вота за Симона Белева. При нея от 133 гласували депутати 121 бяха "за", 11 - "против", а 1 натисна копчето "въздържал се. За Беленски гласуваха само 19 народни представители, като 11 от тях бяха от издигналата го партия.

След вота председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов взе думата, за да обясни отрицателния си вот срещу Пролет Велкова. Той заяви, че тя е избрана с помощта на ДПС, защото депутатите от движението пропуснали гласуването. "Поради бързо приключилия дебат не успяхте да чуете какъв човек избрахте. Честитя на "Демократична България", които пробутаха кандидат с дългата ръка на ДПС. Дългата ръка на ДПС погали по рамото ДБ, на вашата съвест ще тежи този избор!", заяви Йорданов. Той коментира още, че Велкова била типичен представител на cancel културата. "Когато нещо не им хареса, те го забраняват и са склонни да налагат наказания. Дадохте власт в ръцете на човек, който ще прави същото", мотивира се той. След него председателят на ДПС Мустафа Карадайъ иронично благодари на депутатите затова, че бил избран техният кандидат, макар движението да не е участвало в номинациите и в гласуването. 

Христо Иванов от "Демократична България" отговори, че твърденията на Тошко Йорданов по отношение на Пролет Велкова се клеветящи. "Всеки, който е слушал предаванията й, знае, че твърденията за cancel култура и за някаква репресивност от нейна страна граничат с клевета. Г-жа Велкова със сигурност представлява тази част от медийната гилдия, която е чувствителна дали има стандарти. Защото има и част от тази гилдия, която смята, че всички стандарти трябва да бъдат разрушени. В този смисъл разбирам културната война, на която ставаме свидетели тук, но все пак някакви стандарти трябва да има. Обсъждането на тези стандарти е всичко, което Пролет е правила в своите предавания", коментира той.   

В края на април изтече шестгодишният мандат на двама от сегашните членове на СЕМ – избраните през 2016 г. от Народното събрание София Владимирова и Розита Еленова. Отново в края на април изтече мандатът и на още един член на медийния надзор – председателя Бетина Жотева, която е от квотата на бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Нейният заместник ще трябва да бъде посочен от сегашния президент Румен Радев.

 

КОНКУРС

По-рано днес СЕМ прие процедурни правила за провеждането на конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ. От днес до 27 май желаещите да се борят за поста могат да подават документите си в деловодството на съвета. В срок до 15 юни медийният надзор трябва да съобщи кои от кандидатствалите са класирани за същинската част на надпреварата. Изслушването на допуснатите кандидати ще е на 27 юни, а изборът на следвашия шеф на БНТ СЕМ ще направи два дни по-късно.

Решението за изборните правила за БНТ е прието с 4 гласа "за" и един "въздържал се". Така гласува членът на СЕМ Розита Еленова. „Съвсем скоро в СЕМ ще има трима нови членове. Какво пречи да се изчака 24 или 72 часа и да се даде възможност на новите хора, които ще носят отговорността за избора?“, поясни мотивите си Еленова пред БНТ.  Както „Сега“ писа, мандатът на сегашния директор Емил Кошлуков изтича в началото на юли. 

Още

Селфи в гръб: Кошлуков се снима под ръка с Каракачанов
След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

28.07.2022

3602
СЕМ не одобри новия управителен съвет на БНР

21.07.2022

1879