facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Кошлуков е готов да спре рекламата по БНТ

Държавата обаче ще трябва да компенсира бюджета на телевизията за това
2834
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Емил Кошлуков

Схемата, по която БНТ се финансира, ще се промени и издържаната от данъкоплатците телевизия ще започне да получава повече пари. Това обаче няма да стана чрез ръст на собствените й приходи от реклама и спонсорство, а с директна финансова инжекция от държавата. Това стана ясно от думи на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Въпреки че в момента три работни групи обсъждат какви редакции на Закона за радиото и телевизията да се приемат и въпреки че все още нито една от тях не е излязла с конкретни предложения, бившият депутат се изказа повече от оптимистично относно увеличението на държавната субсидия за телевизията.

„Слава богу, ще променим закона, имаме подкрепата и разбирането на кабинета, на министерството на културата и на комисията по медиите. Започнаха работните групи, да се надяваме, че ще оправим това прословуто финансиране. Принципно, в закон“, коментира Кошлуков по БНТ1. Той даде да се разбере още, че е съгласен БНТ да не излъчва никаква реклама, ако евентуалните постъпления от нея се калкулират като сигурен приход от държавата. Идеята на шефа на БНТ изглежда доста хитроумна, като се има предвид, че собствените приходи на обществената медия трайно падат. 

За предстояща промяна в модела на финансиране на БНТ и БНР стана дума и на заседанието на Съвета за електронни медии. Регулаторът не се реши да даде изпреварващо становище относно проекта на БСП за промени в медийния закон, с които парите за двете медии да се обвържат с размера на БВП. СЕМ гласува единодушно да изчака и да научи какви решения по темата ще вземат работните групи, две от които са към Министерството на културата, а една е създадена със заповед на шефа на медийната комисия Вежди Рашидов. От част от изказванията обаче също се разбра, че се задават сериозни промени в системата за финансиране на БНР и БНТ.

В началото на декември БСП внесе проект за изменение на закона за радио и телевизия, с който държавната субсидия на двете медии спира да се предлага от Министерството на финансите и започва да се изчислява като процент от БВП. Искането на левицата е това да е в размер на 1,5 промила от него за предходната година. През 2020 г. БВП на страната се очаква да достигне 126,7 млрд лв. Вече гласуваната държавна субсидия за БНТ през т.г. е в размер на около 71 млн. лв., а на БНР – почти 47,5 млн. лв. Ако предложението на БСП се приеме, общото увеличение за радиото и телевизията ще е около 80 млн.

Парите трябва да постъпват във фонд „Радио и телевизия“. Такъв има и в сега действащия Закон за радиото и телевизията, приет през 1998 г., но на практика в него никога не са се набирали постъпления. БСП предлага той да се управлява от ръководство, в което влизат представител на финансовото министерство, на министерството на транспорта, на БНТ и БНР, както и представител на частните радиа и телевизии.

В деня след внасянето на законопроекта на БСП управляващите внесоха свое предложение до 31 март т.г. министерството на Боил Банов да представи план за развитие на медийната среда у нас. Планът трябва да включва и идеи за бъдещото финансиране на БНТ и БНР. Искането на управляващите бе подкрепено и от опозицията.

Нито ГЕРБ, нито опозицията обаче говорят за промяна на модела на тотална политическа доминация при назначенията на членове на СЕМ, от които очевидно в бъдеще ще зависи все повече и повече. Последният пример за такава доминация и партийни, а не експертни назначения, е от обновлението на регулатора м.г. Тогава по еднолично предложение на Вежди Рашидов за нов член на СЕМ бе назначена завършилата аграрна икономика с успех 3.89 и нямаща нищо общо с медиите Галина Георгиева. 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

22.01.2020

1586 13
Кандидатите за шеф на БНР искат повече пари от държавата
БНТ пак работи с продуцента на скандалното шоу "Спортисимо"

Коментари

Жозефа
снимка на Жозефа

„Умно село“ не е по силите на всеки

 

https://www.ploshtadslaveikov.com/umno-selo-ne-e-p...

аиг3

То пък една реклама в БНТ. Просто ги мързи да направят една читава рекламна политика със слотове, пийпълметрия и т.н., та да привлекат рекламните агенции. Ако щат дори могат просто да ги питат какви условия желаят, за да насочат реклама на клиентите си към БНТ. Каквото и да е ще бъде по-добро от сегашното нищо. Не може да имаш сериал превърнал се в попкултурен феномен, а комерсиалните рекламни клипове да са два три за 45 минути.

MarinEden

Кой е тоя сериал, превърнал се в попкултурен феномен? Телевизя не гледам от години, но ми стана любопитно.

blue_fish

Напротив, чудесно е с минимума реклами! 

бастун

Държавната телевизия трябва да е некомерсиална, да излъчва програми за зрители с различни интереси, дори предавания с потенциално (много) слаба гледаемост отвъд масовия вкус или комерсиална насоченост - само защото има нужда и от такива предавания. Всъщност ❗️  - телевизията е отживелица от поне 10 години и в този смисъл това горе са благи пожелания за периода от края на миналия век 😃

ppipi7766

Кошлуков е "ГОЛЕМ", ако му дадат още 60 М обещава да не се мъчи да търси реклами че много трудно!

Поредният "пазарник" на бюджетна ясла.

Luckbox

По принцип щеше да е добра идея, ако причините за тази идея бяха правилни, а те не са. 

Щото точно Кошлуков това не го прави, защото иска да направи телевизията некомерсиална и с предавания в услуга на обществения интерес (което би било супер). Не, той го прави, защото не може или по-скоро не иска да се конкурира с частните телевизии. И това, дами и господа, е фундаментален проблем. Защото така ще превърне БНТ в поредния държавен паразит (подобно на 90% от администрацията ни, примерно), който не само няма да е полезен на обществото, ами и ще му смуче парите. Абе, отврат.
 

Бих предпочел БНТ да е на тотална държавна издръжка с високи заплати и да предлага качествени неща, макар и да струва скъпо. 

Дори бих приел (макар и трудно) БНТ да е тоталния комерс, ама да конкурира частните телевизии и да не получава никаква или минимална субсидия. 

Ама това, което се задава, е най-лошото от двата свята. Хем халтура, хем на наша издръжка. 
 

nebenebe

Гледай ти! Не би било зле. Това , което най-много ме дразни са рекламите.

Luckbox

Не се радвай. Това е лоша новина (виж ми поста по-горе защо). 

Очаквай безотчетен комерс и убеждаване, че второразредни ''лайфстайл'' предавания са с висока културна стойност и от обществена полза. И това изцяло за наша сметка. 

ИвКо

Държавата има право да има държавна телевизия съществуваща извън пазарните отношения.Обидно би трябвало да бъде една държавна телевизия да се издържа от реклами. Друг е въпросът за качеството ѝ.

Nickolas

Другаде за обществените телевизии и радиа се плаща такса на домакинство над 30 Евро месечно, пак другаде има годишни такси. За България едно 20 лева на месец ще е ОК. Или поне 10 на домакинство и месец. Тогава може да се намали рекламата по обществените.

Частните без реклами не могат, защото и не получават нищо от месечните такси.

dobadoba

Не виждам проблем в рекламата по обществената тв?..

Никакъв.

АКО трябва и повече реклама да има, това няма да направи държавната тв по-малка такава.

⚓️

АлСал

Къде е това "другаде", където се плаща за държавна телевизия, бе, гений?

Тук първоначалния въпрос трябва да бъде - защо изобщо е позволено на държавната телевизия да печели от частни реклами?

А че тази схема устройва и държавата и телевизията спор няма. Не устройва гледащите. Ако бях собственик на частна телевизия, бих поискал държавна субсидия.

аиг3

Например в Британия си плащат такса за телевизия на общо основание. И мноого трудно можеш да се откачиш. И да БНТ без реклами = данък телевизия. То не, че и източвана БНТ с реклами по сегашния модел не е пак същото.

АлСал

Британия не е пример. Особено след управлението на М.Тачър (с извинение).

Интересно, как се източва бнт, след като рекламодателите й плащат - парите отиват обратно в държавата?

аиг3

Ти колко реклами си виждал по БНТ? Я си причини да гледаш "прайм тайма" . За цялото това време комерсиални реклами, са не повече от пръстите на двете ръце. Нещо, което в другите телевизии се постига в общи линии само с една рекламна пауза. Отделно, че БНТ по закон са с ограничено рекламно време.

Така че това как БНТ/БНР се издържат от реклами е абсолютен виц.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×