Медия без
политическа реклама

България остава на 111-то място по свобода на словото

В доклада на "Репортери без граници" са посочени разчистването на журналисти в Нова ТВ и опитите в БНР да бъде свалена от ефир Силвия Великова

21 Апр. 2020
Euractiv.bg

За трета поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник, съобщава euarctiv.bg. Страната продължава да е на последно място в ЕС и на дъното в Европа.

На картата на континента има само четири държави, които са оцветени в червен цвят - Русия, Турция, Беларус и България. Червеното е индикация за това колко трудно е за журналистите да бъдат свободни. “Въпреки засилването на международния натиск, медийната свобода в България не се подобри през 2019 година“, коментира “Репортери без граници“ и изрежда редица примери.

На първо място е посочен опитът на ръководството на БНР да свали от ефир Силвия Великова. След това е споменато и разчистването на журналистите от Нова телевизия. Изрично са посочени разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, но примерите са много повече. “Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за България. Делян Пеевски също не е подминат, както беше и в предходни години.

“Най-известното превъплъщение на това ненормално състояние е Делян Пеевски, който привидно притежава два вестника (“Телеграф“ и “Монитор“), но контролира телевизионен канал (Канал 3), новинарски уебсайтове и голяма част от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя пари от ЕС и публично финансиране за медиите при пълна непрозрачност, което води до насърчаване на получателите да спестяват критики или да се въздържат от отразяването на някои проблемни истории. В същото време съдебният тормоз над независими медии като “Икономедия“ и “Бивол“ се засилва“, пише в доклада.

“Репортери без граници“ коментира, че свободата на печата е в дневния ред на новата Европейска комисия. Причината са убийствата на журналисти, които се случиха непосредствено преди кампанията на европейските избори. Организацията приветства плана за действие, обявен от заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, който предвижда засилване на свободата на медиите, защитата на демократичния процес и отчетливостта на социалните мрежи. В същото време се напомня за ситуацията в Унгария и влиянието на тази страна върху Комисията.

“За съжаление обаче отговорността върху процеса по разширяването на ЕС, който е решаващ за интегрирането на страните от Западните Балкани, беше възложена на комисар от
Унгария. Страната има едно от най-репресивните правителства на ЕС“, се казва в доклада. В него се допълва, че движението към авторитаризъм в Унгария се засилило, след като премиерът Виктор Орбан е поел цялата власт за неопределено време, използвайки коронавирусната пандемия като претекст. В страната е въведен затвор до 5 години за публикуване на “фалшиви новини“, което предоставя на властите още едно средство за оказване на натиск върху независимите медии. И въпреки това Унгария е на 89-о място в индекса за свобода на медиите, цели 22 позиции пред България.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата