Медия без
политическа реклама

Ромските махали гласуваха за ГЕРБ и ДПС

Корпоративният вот напусна "Български възход"

04 Апр. 2023Обновена
Едва 14% избирателите в "Столипиново" отидоха до урните, като повечето подкрепиха ДПС.
БГНЕС
Едва 14% избирателите в "Столипиново" отидоха до урните, като повечето подкрепиха ДПС.

Под 15% средна избирателна активност отчетоха големите ромски махали в страната, видя "Сега" в протоколите от секционните избирателни комисии. Избирателите в тези квартали са предпочели ГЕРБ и ДПС, които получават почти равен общ брой гласове - съответно 1632 и 1677. След тях се нарежда коалицията ПП-ДБ със 753 вота, а за "Възраждане" са гласували 471 души. Останалите партии си разделят малък брой гласове.

В столичния квартал "Факултета" едва 8,8% от регистрираните избиратели са отишли до урните. От тях 284 са гласували за партията на Бойко Борисов, а 99 за обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България". 59 пък са предпочели "Възраждане" на Костадин Костадинов, сочат протоколите от секциите в ОУ "Тодор Каблешков". Картина е сходна и в СУ "Димитър Страшимиров", където гласува ромската махала на столичния кв. "Христо Ботев". Там отново печели ГЕРБ с 214 гласа, а след това са ПП-ДБ с 99. "Възраждане" получава 59 гласа. Избирателната активност тук е била 11,3%.

В ромския квартал на Пловдив "Столипиново", който гласува в три училища - ОУ "Пенчо Славейков", НУ "Кирил Нектариев" и СОУ "Найден Геров", безапелационен победител е ДПС. 14,1% от гласоподавателите са излезли да гласуват, като повечето са предпочели хартиената бюлетина. Почти половината от тях - 1329, са пуснали гласа си за ДПС. Втора по резултат е ГЕРБ с 529 гласа, а ПП-ДБ са получили 278. За "Възраждане" са гласували 97 души.

Най-активни са били избирателите във варненската махала "Максуда", където до урните в местното ОУ "Отец Паисий" са отишли 28,6% от имащите право на глас. Най-голяма подкрепа е получила партия ГЕРБ - 453 вота, а ДПС е втора с 253. "Възраждане" и ПП-ДБ имат почти равен брой гласове - 199 на 198.

Най-малка е била избирателната активност в ромския квартал на Сливен, чийто жители гласуват в ОУ "Братя Миладинови". Там са излезли едва 6,3%, като повечето са гласували за ГЕРБ, която има 152 гласа. След това се нарежда ДПС с 95. Тук подкрепа получава и БСП, за която бюлетина са пуснали 81. ПП-ДБ са подкрепени от 46 избиратели.

КОРПОРАТИВЕН ВОТ

"Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев, която на миналите избори получи най-силна подкрепа там, където партия "Лидер" на бизнесмена в енергетиката Христо Ковачки бележеше успехи през 2009 и 2014 г., сега отчита сериозен отлив на гласове. В секциите в родния на Ковачки Самоков избирателите на "Български възход" са намалели с почти 2/3. Например, в секция № 263900015, където на миналите избори партията на Янев събра 61 гласа, сега отчита едва 10. За сметка на това в секциите със спад в гласовете за "Български възход" се качва вотът за ГЕРБ. 

Същата е картината и в секциите в община Бобов дол. Гласовете там за Янев са почти занулени, като в няколко секции, където през 2022 г. е получил по 27-30 гласа, сега са 1-2. И тук обаче ГЕРБ увеличава подкрепата си с по десетина гласа в секция. Осезаем спад на гласове за "Български възход" има и в община Гълъбово, където се намира ТЕЦ "Брикел" на Ковачки.

На миналите избори през октомври 2022 г. Янев започна предизборната си кампания именно от ТЕЦ "Брикел" Освен това партията му губи вот и в селата в Софийска област, като Маджаре, Бели Искър и Мала църква. Според публикация на "Капитал" фирмата "Ви Ай хънтинг" на Ковачки е взела от държавата за 15 години дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от тези села.

1619 души на един адрес в Стамболийски

1619 души са регистрирани на един адрес в ромската махала в Стамболийски - ул. "Петко Р. Славейков" 31. Това каза на брифинг вчера шефът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов. "Разпоредил съм проверка на отдел "Икономическа полиция". Ще се уточнява реда на регистриране на адреса на хората и реда на издаване на лични документи", посочи Костадинов, цитиран от "Марица".

Проверките в Стамболийски следват напрежението, предизвикано от гонка с полицаи. Зам.-шефът на полицията комисар Радослав Начев обясни фактологията. Около 18.30 часа в неделя униформени с мотори подават сигнал за спиране на водач на мотопед. Той не се подчинява и започва преследване. При навлизане в махалата водачът изоставя мотопед и хуква да бяга.

"На улицата седи 35-годишно лице, което виждайки единия от двамата полицаи му нанася удар с ритник в крака, поваля го на земята и двамата се сборичкват. Вторият полицай идва, за да окаже помощ на колегата си, като 35-годишното лице оказва яростна съпротива и нанася множество удари и по двамата полицейски служители“, каза районният прокурор на Пловдив Петър Петров, цитиран от bTV. От близките къщи излизат близо 50 души, като според прокуратурата най-активни са били 54-годишна жена и 33-годишен мъж. Те са бутали полицаите с ръце, използвали са нецензурни думи и са хвърляли камъни по тях. Впоследствие са дошли и допълнителни полицейски сили и напрежението е овладяно. Задържани са 54-годишната жена, 33-годишният мъж, 35-годишният мъж, който първоначално напада полицаите, а след това и 19-годишният мотоциклетист. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение за лека телесна повреда на длъжностно лице и за възпрепятстване на служебните задължения. Предстои да се изясни и дали има полицейско насилие.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата