Медия без
политическа реклама

Индия се впуска в най-дългосрочните избори в света

Месец и половина ще продължи гласуването в най-многолюдната държава

16 Март 2024
73-годишният министър-председател Нарендра Моди се устреми към трети мандат
ЕПА/БГНЕС
73-годишният министър-председател Нарендра Моди се устреми към трети мандат

Индия обяви датата на най-големите избори на планетата, в които имат право да гласуват близо 1 млрд. души. Гласуването за членове на парламента ще се проведе от 19 април до 1 юни в повече от 1 милион избирателни секции.

Резултатите ще бъдат обявени на 4 юни, но вече е ясно, че хиндуистката националистическа партия "Бхаратия Джаната" (BJP) ще спечели убедително, а 73-годишният министър-председател Нарендра Моди ще получи трети мандат.

Преди Моди само един човек е успявал да се задържи толкова дълго начело на най-голямата демокрация в света - нейният първи министър-председател Джавахарлал Неру, съратник на бащата-основател на независима Индия Махатма Ганди.
Партията на Моди се сблъсква с разнороден съюз от опозиционни сили, раздирани от вътрешни дрязги. Моди очаква не само да запази безпрецедентното мнозинство от 303 от 543-те места в долната камара на индийския парламент, но и да го увеличи до 370 депутати.

В някои щати изборите ще се проведат на няколко етапа.

"Ние ще донесем демокрацията във всяко кътче на страната. Обещаваме да проведем изборите по такъв начин, че да останем фар на демокрацията в целия свят", заяви ръководителят на Избирателната комисия Раджив Кумар на пресконференция днес.

Още преди обявяването на датата на изборите Моди започна предизборна кампания. През последните няколко месеца той пътува много из страната, открива социални и промишлени обекти, общува и се моли на хората.
Моди си приписва заслугата за икономическия успех на Индия, която благодарение на ръста на населението, квалифицираната работна ръка и инвестициите съперничи на съседен Китай като основната бързоразвиваща се икономика в света и се превърна в алтернатива за западния капитал, бягащ от комунистически Китай.
Критиците на Моди го обвиняват в авторитаризъм, национализъм и подбуждане на религиозна омраза.

Групи за защита на правата на човека твърдят, че престъпленията от омраза и актовете на насилие срещу членове на мюсюлманското малцинство в Индия са се увеличили по време на десетгодишното управление на Моди.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк също изрази тревога преди дни. "Предстоящите избори в Индия ще бъдат уникални по своя мащаб. Оценявам светските и демократични традиции на страната и нейното голямо разнообразие", каза той. - Но съм обезпокоен от речта на омразата и дискриминацията срещу малцинствата, особено срещу мюсюлманите. Обезпокоен съм, че пространството за гражданска активност се свива и че правозащитници, журналисти и критици са обект на посегателства от страна на правителството".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Индия,  избори

Още по темата