Медия без
политическа реклама

В Северна Македония днес избират президент и парламент

08 Май 2024
За втория тур на президентските избори с голяма преднина е Гордана Силяновска. На парламентарните избори се явяват 17 партии
EPA/BGNES
За втория тур на президентските избори с голяма преднина е Гордана Силяновска. На парламентарните избори се явяват 17 партии

Гражданите на Северна Македония гласуват днес във втори кръг на президентските избори, както и за парламент на страната. Гласоподавателите имат право да изберат в кои избори да участват - президентските или парламентарните, или и в двата, съобщи БТА.

Във втория кръг на президeнтските избори в надпреварата участват издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска и подкрепеният от СДСМ за втори президентски мандат Стево Пендаровски, като разликата между гласовете за двамата след първия кръг на 24 април е двойна в полза на Силяновска.

Още в изборната нощ на 24 април Пендаровски заяви, че няма изрично да търси подкрепата на отделни политически партии за балотажа, а тази на гражданите. Няколко дни преди гласуването коалициите на албанските политически партии, които бяха издигнали свои кандидати за първия тур, обявиха, че няма да призовават избирателите си кого да подкрепят и оставят това на тяхната преценка.

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40 процента, каквото е законовото условие, за да има избор на президент. За възможен бойкот на гласуването в предизборната кампания говореше председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, а от коалицията на албанските опозиционни партии, които обявяват за своя цел да изпратят в опозиция най-голямата албанска партия ДСИ, която беше част от правителствата и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ, задаваха въпроси дали от ДСИ не готвят „тих бойкот” на изборите с цел да предизвикат политическа криза в страната. В подготовка на бойкот на изборите беше обвинена и партия Левица, откъдето отрекоха такова намерение, но практически нито една от партиите, които издигнаха кандидат-президент за първия тур на изборите, не отправи конкретно послание за подкрепа на Силяновска или Пендаровски на втория кръг.

В единадесетите парламентарни избори в страната участват 17 политически партии и коалиции. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разделена на шест изборни района, във всеки от които се избират по 20 депутати. Кои ще са те се решава от подадените гласове, разпределени по метода Д’Онт. 

Евентуалните коалиции след изборите, които биха съставили правителство, бяха една от водещите теми в предизборната кампания. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, чиято партия според социологическите проучвания би получила най-голям брой гласове на вота, посочи като желан коалиционен партньор коалицията на албанските опозиционни партии "Заслужава си", които от своя страна също заявиха увереност, че ще участват в бъдещото правителство в страната. Буяр Османи, който беше издигнат от коалицията около ДСИ за президент на първия тур, заяви обаче, че в следващия парламент на Северна Македония Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще има 20 депутати и ще бъде единственият, „който може да осигури т.нар. бадентерово мнозинство" (включването на етническите общности при вземането на важни решения) в законодателния орган.

За провеждането на изборите са акредитирани 1999 наблюдатели и чуждестранни медии, които да следят и информират за изборния процес в страната, става ясно от информацията, публикувана на страницата на Държавната избирателна комисия.

Още по темата