Quantcast
Зоран Заев си навлече яростни критики в РС Македония | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Зоран Заев си навлече яростни критики в РС Македония

Каракачанов: Интервюто на македонския премиер е малка крачка напред в правилната посока
Обновена
8 030
 БГНЕС
Зоран Заев по време на интервюто с основателя на агенция БГНЕС Любчо Нешков

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова гражданите на РС Македония да излязат на предупредителен протест след интервюто на премиера Зоран Заев за БГНЕС, в което – според оценката на електронното издание на близкия до опозицията в Скопие вестник „Вечер“ - той се е отказал от партизаните в Национално-освободителната война, отказал се е също от македонския език и идентичност, предаде агенция "Фокус".

"Протестирайте сега, за да не е късно! Ако нашите дядовци от 1941 до 1944 г. са се борили срещу „администрацията“, каквито манипулации изрича Заев, то това ги прави „терористи“ и „престъпници“, а не освободители. Нашата свобода е дело на борбата на хората срещу окупатора, с много жертви, падения и победи. АСНИМ е вторият Илинден, а Народоосвободителната борба е част от европейската борба за свободни нации.

Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение. Ако няма уважение, няма да се разберем. Нека не бъдем глупави, нека бъдем силни, преди да е станало късно. Призовавам за безпартиен предупредителен протест в защита на червените линии, които са последната опора на нашата идентичност...Тук не става въпрос за партии, а за Македония, Илинден и АСНОМ, какви сме и какви искаме да останем“, написа Мицковски в социалната мрежа Фейсбук, като уточни, че заради епидемиологичната ситуация протестът ще се проведе с автомобили.

ВМРО-ДПМНЕ разпространи тази сутрин декларация, че Заев е "позор за държавата" и след изразените от него антидържавни възгледи оставката е неизбежна стъпка.

"Няма македонец, който да не се срамува от ухажването на Заев на българското правителство в ущърб на македонските интереси. Зоран Заев продава македонската идентичност, език и история. Зоран Заев се отказа от Гоце Делчев - червената линия на македонската идентичност. От центъра на Скопие Заев каза, че българите са освободители през Втората световна война, и по този начин отъждестви македонските партизани с бандити. Зоран Заев се отказа и потъпка жертвите на Орце Николов, Раде Йовчевски Корчагин, Стив Наумов, Вера Йоцич, Борка Талески, Методия Андонов Ченто и множество други знайни и незнайни герои, дали живота си за свободна Македония“, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.

Бившата депутатка и коалиционен партньор на Зоран Заев Лиляна Поповска от партията ДОМ написа във Фейсбук", че изявленията на Заев за агенция БГНЕС са "национално и ментално самоубийство". "Ужас до болка. Ако на ЕС му трябва такова национално и ментално самоубийство, тогава ЕС, такъв какъвто го уважаваме и желаем, е престанал да съществува!? Неприемливи са такива изявления от македонски политици по сериозни въпроси! От чие име говори? Никой няма мандат за това", е написала Поповска.

Същевременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи смята, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между Република Северна Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември, по време на германското председателство. Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише "Слободен печат".

Ние работим с конкретни идеи, с конкретни предложения как да се превъзмогнат тези различия с цел да се съгласува рамката като условие за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, заяви Османи на пресконференция, като не пожела да навлиза в детайли за разговорите, които се водят, тъй като, както посочи, те са още във формата на идеи и предложения, за които все още няма съгласие между страните, пише изданието.

 

 

 

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон.

В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до 1944-та година, но е част от българската история. На България са необходими гаранции, които могат да бъдат дадени само с подписан документ, подчерта Красимир Каракачанов.  

България настоява в договора на ЕС с Република Северна Македония да бъде записано условието и да е ясно, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява, заяви Каракачанов. Той настоя декларираната от премиера Зоран Заев промяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно интервю и да стане междудържавен документ:

Каракачанов: Интервюто на Заев е малка крачка напред в правилната посока

Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното интервю на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон, предава БНР.

В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Македония е обща до 1944-та година, но е част от българската история. На България са необходими гаранции, които могат да бъдат дадени само с подписан документ, подчерта Красимир Каракачанов.  

България настоява в договора на ЕС с Република Северна Македония да бъде записано условието и да е ясно, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява, заяви Каракачанов. Той настоя декларираната от премиера Зоран Заев промяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно интервю и да стане междудържавен документ:

„Декларацията не е документ, не е междудържавен договор. Затова ние искаме или анекс, или нов договор, или протокол, подписан, в който има много ясни гаранции какво се случва, кога се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система, със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне, ние искаме разписана пътна карта“.

Каракачанов поздрави премиера Заев за заявената позиция и посочи, че ако се върви в тази посока следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

 

Заев държи на думите си

Съжалявам, че моето интервю за агенция БГНЕС предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в обръщение към обществеността.

„Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще”, каза още премиерът.

 

Шекеринска: Ако българите са фашисти, значи и германците са такива

Като правителство и като граждани ще правим всичко по силите си да не ставаме заложници на историята. Тъмните страници от балканската история не трябва да бъдат наша съдба и ако европейските нации намериха сили да не забравят, но да простят, ние също трябва да го направим. Това заяви днес министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска, която подчерта, че целта на правителството е да намира решения, които да осигурят европейско бъдеще на страната, съобщи МИА.

Във връзка с реакциите на интервюто на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС Шекеринска заяви, че казаното от министър-председателя не е отричане нито на фашистката заплаха, нито на антифашистката борба.

„Планът, политиката, желанието на премиера е да отвори малко повече врати за сътрудничество между Северна Македония и България и да не позволи онова, което се е случило преди 70 години да е единственото, което да обсъждаме през ХХI век”, каза тя.

Шекеринска подчерта, че като правителство през изминалия период са доказали, че искат и могат да работят за постигане на компромис, но могат да казват „не”, когато предложенията са неприемливи.

„Фашизмът не е етнически оцветен. Днес, когато говорим за отношенията си с Германия, не позволяваме те, както и отношенията между Франция и Германия да бъдат доминирани от въпроса за фашисткото минало”, каза министърът.

Въпросът е дали днес ще вземем решения само въз основа на случилото се преди 70 години.

„Мисля, че по-голямата част от гражданите, особено онези, които са силни поддръжници на антифашистката борба в Македония, искат да видят бъдещето като такава възможност, а не като заложник на историята“, заключи Шекеринска.

 

ВМРО-НП: Заев говори истината

ВМРО-Народна партия изразява подкрепата си за смелостта, с която именно г-н Зоран Заев говори за македонската история. Това изрази в своя позиция основаната от бившия премиер на Македония Любчо Георгиевски партия във връзка с интервюто на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС, посрещнато с много критика от македонската общественост.

За съжаление, онова, което македонската историография трябваше да го отвори през изминалите десетилетия демокрация, се наложи да ни го съобщи радикално политик, който в момента е премиер на страната, се казва още в позицията.

Всичко онова, което Зоран Заев каза, е вярно и в съответствие с обективната история и в съответствие с много голяма част от книгите, извадени от македонския архив. Това, че голяма част от македонските граждани са шокирани, говори единствено, до каква степен е било индоктринирано македонското общество.

Особено объркващ е острият тон на партия ВМРО-ДПМНЕ, която внесе идеята за приятелство с България и обективно представяне на македонската история в началото на 90-те години и направи най-големите стъпки за сближаване с тази държава, се казва в заключение в позицията на ВМРО-НП. 

79

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Иво Димчев - изкуството в банята, хола и кухнята
Само за месец правителството изхарчи рекордните 7.7 млрд. лв.

12.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

7128 8
Изборите ще са трудни и с големи изненади

10.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3641 13

Коментари

Страници

Forza NATO

МВРО-ДПМНЕ (удб.) ги штити партизаните от СДСМ...

 

Што ли уште ке биде?!

 

Ако събитията от последните седмици предизвикат искрен и честен разговор в самата РСМ относно т.нар. Втори Илинден, годините преди и след него и цялата легендарна митология около небивалото всенародно гига-въстание, накрая ще излезе, че с мини-ветцето си, без да искаме, сме им направили голяма, макар и настойчиво непоискана услуга.

Затова е казано - приятел в нужда се познава! ✌️

 

Още веднъж за Зайо и Любчо Нешков 👍👍

ГАМЕНЧЕТО

Море какви македонци са албанците в македония?

Какво трябва да се направи за да станат македонци и те? 

Трябва ли и албанците да се считат за македонски грядани с античка история и защо те имат съвсем друго мнение за това. Ако са северомакедонци от кога са такива. Само ни губат времето и усилията тези от подвардарието.

Нафарфор

мисля че е време да прекратим всяква дипломация с тия

never-mind

Заев !! Да му дадем пасош ( ако може безплатно...или по евтино ,без комисион за Каракачанов)....и......

Боко да го сложи някъде министър или дипломат !!!

 

Perun

 

 Най-смешни са ей такива глупашки подмятания!

 Ако искаш да кажеш нещо кажи го право в очите и без простотии. 

 Погледни статията, погледни всички писачи които стоят на идеите на ВМРО-ДПМНЕ. Нямате нито една теза защитена логически и с факти.

 Всичкото ви писание е алабалистика и обиди! 

 Така не се защитава собствено мнение.

Led Eisblock
снимка на Led Eisblock

Едно общество захранвано десетилетия с омраза и лъжи за самото него, станало играчка всред интересите на т.нар. "велики сили" си остава болно и зависимо. Колко бързо може да се превъзпита то с модерните методи за разграждане на какво ли не, е също един параден пример с Украйна.

 

Но пък не може и да се очаква някакво бързо оздравяване, след като и България и РС Македония се намират на едно от най-проветривите , без завет и сушина, географско място. И след като самите "елити" са всичко друго, но не и патриотично интелектуални, морални водачи на народа, то очакванията за положителни тенденции в преодоляване на дълбоките различия и робуването на фалшиви каузи стават почти невъзможни.

 

Отделно е и факта, че самото ЕС не е единодушно за цяла редица витални въпроси. И дори е завзето от последователи и назначенци на Корпоративно-кланова глобална сила с нейните интереси, политика и идеологии...

 

Ерго: - Може да се очаква само замитане под килима и половинчати решения за фалшиво разбирателство, но не и едно истинско , честно, обективно родолюбиво единение на България с РС Македония - особено и заради фанатизма да се защитават откровени глупости, измислици и фантазии от последната.

Foton4ik
снимка на Foton4ik
Е, ми няма да се разберем, тогава. Нам през оная работа, вие сте на зор.
SINDBAD

Точно това налага да обясним истината: защо управляващите в РСМакедония не искат да приемат българските условия за членство в Европейския съюз.

 

1. Защото, доста хора в Скопие като Киро Глигоров, Перо Ивановски, Трайче Груйовски и др, които имат вина за избиването на 30 000 българи и хвърлянето в затворите на други над 130 000 души след 1944 г.  съвсем до скоро бяха живи. Те - инквизиторите  на своя народ и тяхното близко обкръжение не смеят да признаят абсурността на своите злодеяния. Защото насилственото създаване на „македонската нация“, на антибългарска основа, на Балканите има за аналог само безчинствата по време на помохамеданчванията, реализирани от султаните. 

 

https://trud.bg/15-причини-защо-скопие-не-приема-българските-условия/

Памфуций
снимка на Памфуций

Трендафил Митев не е най-подходящият човек да коментира темата.

Памфуций
снимка на Памфуций

Тяхното МВРО е само върхът на айсберга. Дори Пендаровски изтърси нещо за "историческия ревизионизъм". Медийната истерия е масова, като при това Заев беше доста внимателен в интервюто , търсейки дори в Илинденското въстание "македонци и българи". 

Прочее струва си да се сравнят реакциите при тях с тези у нас - например във форума на "Дневник".  

SINDBAD

Изводите се налагат от самосебе си: Нито една от причините, на които се основава политиката на управляващите в Скопие, за неприемане на българските условия за членство на Р.С. Македония в ЕС, нямат цивилизационна стойност. Всички те са в пълно противоречие и с обективната истина, и с принципите и ценностите на ЕС. В българо-македонския спор права е България, защото отстоява позиции, защитавани и от българи в самата РС Македония, и такива, които са се изселили в Новия свят, преди един век. Следователно, дори Германия и САЩ трябва да си изяснят тази реалност и да приемат българските искания като основателни. Защото в новата история на света липсва подобен прецедент: една самоотрекла се от бащите и дедите си власт, да се опитва да заграби историческото наследство на най-добронамерения си съсед. Само и само, да може да си гарантира политическо оцеляване! Не трябва да има никакви илюзии – днес българската интелигенция се намира в жестока политическа война с неомакедонизма. В нея няма място за отстъпление, защото „България цяла сега нази гледа!“ И се надява да я защитим! Сега е време за герои и време за предатели. 

 

https://trud.bg/15-причини-защо-скопие-не-приема-българските-условия/

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Разбираема е неприятната ситуация, в която изпаднаха милион и половина православни славяни в Македония. Те нямат много полезни ходове, за да запазят някаква собствена идентичност. Влизането им в ЕС с Албания и падането на граница между тях означава реализиране на великоалбанските идеи. Остават някакво екзотично малцинство в албанското море. И нямат национална опорна точка, която да ги съхрани като народ. Всичките им исторически пъчения стават безсмислени. Омразата им към България е силна и още повече ще нараства, защото никой не желае насила да бъде определян какъв е и какъв бил неговия род. Всеки е такъв, за какъвто се смята. България също попадна в насрана ситуация, защото комплексарски се зарови в абсолютно ирелевантни детайли какъв бил езикът и какво точно било преди 700 години. И България вече няма полезен ход. Всяко нейно решение ще е погрешно. Ако отстъпи - става за посмешище. Ако продължи да се инати за глупости - пак става за посмешище. И няма да спечели никого в Македония.

indiec

Всеки е такъв, за какъвто се смята.

 

Дали всеки който се смята за гений е такъв, например?

gayo

ами не, и това е една от разликите между националност и гениалност

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

''Православните славяни'' в Република Северна Македония не са милион и половина, а между милион и милион и сто хиляди, като почти сто и петдесет хиляди са положили усилия да получат български паспорти. /може и повече да са вече/

За съжаление се полагат огромни усилия за обединяване на цялото дву-милионно население на антибългарска основа. Заражда се един парадокс, че по някои въпроси, албанците правят по-трезви оценки.

pgp

Това ВМРО-ДПМНЕ е абсолютно недоразумение, както впрочем и българското ВМРО. Докъде стигнаха да възхваляват комунистите партизани, които тогава се бореха също и срещу тогавашното ВМРО за чиито наследници се смятат ДПМНарите. В Македония има едно истинско ВМРО и то е това на Любчо Георгиевски. 

whoever1

Нам през оная работа, вие сте на зор.

😁👋 

fractal
снимка на fractal

Когато фактите говорят боговете мълчат 

 

 

 

 

Константин Матеев

Кое са глупости? Истината ли са глупости! По-голяма глупост не бях чувал! Това не и комплексарщина!  Не по-голяма от тази на Гърция, която пък се заинати за такива дреболии като името и античния произход на македонците вместо да си затвори очите. Имаме право да знаем кои всъщност сме ние и какво ще остане от нас, ако македонският прочит на историята, се окаже верен! Всеки е свободен да се смята за какъвто иска, но никой не е може да казва какви са били моите предци, някои от които съм имал честта да познавам приживе и от които знам отлично какви са били и какъв съм аз! Става дума за такива и от Македония /Кукуш, Прилеп, Гевгелия/ и от Одринска Тракия /Дедагач/, за която с половин уста Заев призна, че Гоце Делчев също се бил борил. Лошото е само, че със задна дата му постави диагноза "раздвоение на личността"! Четох много внимателно интервюто на Заев и бях възмутен от индикаторите, които той отчете в него за изпълнението на договора и подобряването на отношенията с България - 20 демонтирани табели, повечето май от самия него собственоръчно, 12 инвестиции, 1 възстановен гроб, 0 прокаран коридор №8 и 0 пренаписани учебници в резултат от признати и преосмислени исторически факти и истини! А също и слаб по история, защото каза, че не познавал добре историята. Щом си на тази позиция, не можеш да си позволиш да не познаваш историята. Това между другото не важи само за него! И хайде да се разберем за едно - ако хванеш някого да краде у вас, следващия път като ти изчезне нещо, пак за същия ще се сетиш, а не за съседа му примерно. Гърците ги удариха през пръстите заради чуждата антична история, който искаха да си присвоят, а сега ние сме заподозрените, че искаме да им крадем историята, а не те, че пипат нашата и то пипат яко.

Памфуций
снимка на Памфуций

Разбираема е неприятната ситуация, в която изпаднаха милион и половина православни славяни в Македония. Те нямат много полезни ходове, за да запазят някаква собствена идентичност.

....

България също попадна в насрана ситуация, защото комплексарски се зарови в абсолютно ирелевантни детайли какъв бил езикът и какво точно било преди 700 години. И България вече няма полезен ход. 

 

Ето как изглежда един македонски учебник по история:

https://prosvetnodelo.com.mk/CMS/Upload/Uchebnici/Istoria za 9 odd MKD red.pdf

Като червена линия върви положителната роля на ЮКП за "македонскиот народ"!

 

Някои македонистки разкази за историята имат откровено анти-българска насоченост, те имат за цел са  подхранват национална омраза към българите, които - и това непрекъснато се натяква = са "турско племе".

Ето един пример от вчера по повод деня на Св. Климент Охридски:

https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/%d0%b1%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b3%d0%be-%d0%b2%d0%be%d0%b2%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%be%d1%85/

 

Тврдењето дека Св. Климент е Бугарин немаат научна основа, затоа што етногенезата на бугарскиот народ во деветтиот век не е завршена, во 13-от век бугарскиот етнички супстрат е дополнет со Куманите – номадски турски народ кој учествувата во создавањето на Второто бугарско царство.

 

Това е то разказ за православните македонски славяни, покръстени от Св. Климент и "бугарите-турци". Лайненцето свири на старата сръбска "турско-татарска" струна, позната ни още от времето на дядо Славейков! Тя не е само "етническа" , но и "расова" по своя произход (19 в.)!

Това твърдение е на фона на разни исторически факти: на територията на Сев. Македония има топоними като гр. Куманово или Кумански брод (до Скопие). Има  с. Куманово до Призрен, днес в Косово. Имаме сведения за заселвани от византийските власти печенези и кумани в поречието на р. Мъгленица, в т.нар. Мъгленско поле , днес в Гръцка Македония.

Рабирам да няма сведения за кумани, стратиоти-кумани, "команопули" и кумански имена от днешна "географска Македония" в документи за региона в продължението на 12, 13 и ср. 14 в. (управлението на Стефан Душан), та да се търси противопоставяне между ""чистите македонски славяни" и турско-татарските мелези бугари, ама не е така. 

Кара Колю

Вчера им го пуснах тук... И забележи - кой го пише - един от тия, които искат нашата БПЦ да им стане "майка"?!?

Ама, че "синове" се извъдиха...

 

 

Buntaru

Ние искаме техните учебници да се печатат в София. Коя независима държава в днешно време и в Европа ще се съгласи с това? Искаме процес, който е отнел на сърбите 70 години, постигнат с тормоз, убийства и пропаганда да се реши за няколко месеца. Просто им поставихме неизпълними условия. И те и ние го знаем това.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

изобщо не коментирам пък вардариотите. все пак значителна част от родата ми са казаци(да не се бърка с руснаци) избрали да се считат за българи.

Dixit Gruev

Те са изкуствена, а не “независима” държавица.

fractal
снимка на fractal

Двама се карат трети печели

СМакдония трябва да е като Швейцария между  държави говорещи различни и езици 

 

 

 

fractal
снимка на fractal

Алеко Константинов го е казал 

 

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Всички българи знаем какво означава ВМРО и как в началото е било БМОРО.

Преди време прочетох в тяхни вестници, че ВМРО е

Внатрешна Македоно-ОХРИДСКА Револуционерна Организациа.

/То да беше само това, с мед да ги нахраниш/

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Истината е, че сбирщината в Повардарието, самонарекла се гръмко ''македонци'' ни мрази на максимум.И то не от днес, не от преди 5 или десет години.Просто в момента имаме технологичните възможности да четем, слушаме и виждаме с каква ярост се хвърля помия върху България и народа ни.Отдавна населението на този де факто санаториум за психоболни с тежка форма на шизофрения, наречен ''Севернанезнамкаквоси'' не е българско.И за капак е закърмено с лудо антибългарско мляко, доставено както от брачата србе, така и по коминтерновско направление.А в наши дни си го правят и сами, по линия на самозадоволяването.Всяка наша заблуда за някаква близост между нас, би била в наша вреда.Да, някога хората там с гордост са се имали за българи.Но от доста десетилетия там думата '' българин'' е синоним на нещо средно между кръвожаден темуджинов нойон, есесовец от дивизия Totenkopf, и орка от ''Властелинът на пръстена''.Като въпросните лоши българи са избили кажи-речи цялото население на ''библиската земjа'' Македония по време на ВСВ.Как са оцелели тия сега там в стационара, не е известно.Някога там са живели хора с имена Георги(Гоце), Дамян(Даме), Христо, Петър, Тодор, Иван(Ванчо) и т.н.Сега не можеш да се разминеш от Зоран, Горан, Драган,Ивица, Катица, Зорица, а напоследък и доста Бериша, Шабан и т.н.Какви са тия хора според вас?Българи?Финландци?Или ''норге''?От фиордите...

След 30 години здрав сън, българската дипломация се усети, че нещо с тия не е наред.Не е като трябва.Какво ли не правихме за тях, само и само блага дума да получим поне.Не би...Омразата им и обидите им към нас ставаха все по-големи и по-злостни.И накрая се сетихме, че имаме и тояга.С дебел край.Дано не е късно обаче....

ЕСОФ

В България е пълно с Татяна (вм. Стоянка), Галина (= кокошка на латински и италиански), Светлана (сталиновата дъщеря, вм. Светла), Зинаида, Валя, Игор и Олег (ако наистина са били старобългарски, не са се произнасяли така), Сергей, Алексей, Евгений ... (вм. Серги, Алекси, Евгени ...), Юри/й (вм. Георги), Степан (вм. Стефан), Володя и Владилен (на ВИЛенин), Илич, Родион ... обичайният акционистки опортюнизъм на родителите. В България под руско отровно влияние забравяме да си променим технологичните изрази като "запускане на машината", "замерване на габаритите", сега на мода е "имаме/нямаме необходимост", вм. "имаме нужда",  не произнасяме "драги" и "мили" - ами "скъпи", а "оборудване", "преустановявам" и "заработка" са на всяка уста! Загърбихме прекрасните и обогатяващи речта ни глаголни времена и форми и си служим предимно с онези скромни възможности на руските изразни средства. И – много важно, след толкова години стана ясно, че без ятовата гласна, правилно наречена „Е двойно“ - Ѣ, ѣ, сме отслабили по наша вина пъпната връв с началата на българския език. Нещо, което с горчивина се признава от Димитър Осинин, член на злополучната българска комисия за езиковата реформа след 9.9.44.

Това ще се промени и ще е добре ако го направим заедно с братята и сестрите отвъд границата. Обновлението на българският език ще стане, когато с едно интензифициране на общуването по естествен път ние помогнем на македонците да се спасят от сърбизмите и сръбското преиначаване на граматиката и музиката на речта, а те – от своя страна ни избавят от русизмите и преиначаването на граматиката ни и музиката на речта ни (по папагалски руски маниер); а те ще го направят чрез хубавите български думи, фрази, изрази, метафори, опазени оттатък. Истината е, че ние чакаме помощ от тях.

Кара Колю

https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%be%d1%82-%d1%98%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%ba-%d0%b8-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%82-%d0%bd/

Македония трябва да извърви дълъг път.. Няма да е лесно...

Все едно ние - по времето на преименуването на българските турци...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш