Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова: Мечтая за роли зад камерата

Актрисата разказва пред АП за страстта си към датското кино и певицата Лизо

29 Дек. 2022
EПА/БГНЕС

Мария Бакалова смята себе си за човек на крайностите, що се отнася до актьорството. "Киното е длъжно да провокира. Мисля, че не трябва да е средна работа", каза номинираната за "Оскар" актриса в интервю за Асошиейтед прес, публикувано в последните дни на 2022 г. "Ако филмът не те накара да почувстваш нещо, сподели тя - какъв всъщност е смисълът му?"

Бакалова е не само актриса, но и продуцент в последния си проект "Меденият месец" (The Honeymoon) - нещо, което се надява да прави по-често в бъдеще. "Колкото повече пораствам, толкова повече искам да прекарвам време и зад камерата", казва тя в интервюто, цитирано от БТА, изтъквайки необходимостта от повече жени, които да режисират и пишат.

"Меденият месец" вече е достъпен на стрийминг платформа и е комедия на крайностите, изпълнена с наркотици и тоалетен хумор. Той изглежда далеч от първоначалната й мечта да играе в ленти, заснети от авангардното движение Dogmа 95, водено от Ларс фон Триер и Томас Винтерберг. Българската актриса била така запленена от датското кино, че навремето убедила родителите си да я заведат в Копенхаген, за да опита да получи каквато и да е работа в продуцентската компания на Фон Триер. Не я е получила - но разбира, че различните жанрове могат да постигат сходни цели след пробива си с ролята в ""Борат 2". Тя хвали филма заради способността му да предизвиква промяна. "Борат 2" е социален експеримент, който показва истинското лице на хората. В крайна сметка това е най-важното", казва тя.

В интервюто Мария споделя още, че актьорите трябва да внимават какви роли приемат, но и предупреждава: "Не бъдете твърде придирчиви". В крайна сметка артистите носят отговорност да избират роли, които "заслужават вашето внимание, но и вниманието на хората, защото вие не правите изкуство само за себе си." Бакалова е убедена, че тайната на дълголетието в Холивуд е никога да не се установяваш в един жанр или персонаж.

Припомняйки си снимките за "Борат", Бакалова споделя пред АП, че скандалната сцена в хотелската стая с Руди Джулиани й се струва най-рискованата сред лудориите на Саша Барън Коен, като я нарича "страшна ситуация". "Нямах никакъв начин да контактувам със Саша", спомня си тя. "Не знаех какво ще се случи."

За Бакалова, която никога не се е снимала в англоезичен филм преди "Борат", 2022 г. бе напрегната година. Освен в "Меденият месец", тя участва в "Убийствена игра" (Bodies Bodies Bodies) и в "Балонът" (The Bubble) на Джъд Апатоу. Тя ще направи и своя дебют в киновселената на Marvel през 2023 г., където озвучава съветското куче Козмо в "Пазители на галактиката 3". То вече се появи за кратко в коледния спешъл на "Пазители на галактиката" по Disney+. През януари й предстои и премиера на фестивала за независимо кино "Сънданс" във филма на София Копола Fairyland, в който участват още Джина Дейвис, Адам Ламбърт и Коди Фърн. 

Извън актьорството една от мечтите на Бакалова е да се срещне с певицата и флейтистка Лизо (Мелиса Вивиан Джеферсън). Самата Мария е свирила на флейта в Музикалното училище в родния си град Бургас. "Ако някога имам шанс да бъда до нея, само да я погледна, това ще бъде най-хубавият ден в живота ми", казва българската актриса пред АП.

Още по темата