Медия без
политическа реклама

За първи път жени поемат най-ключовите звена в Мосад

Едната става шеф на разузнавателния отдел, а другата ще отговаря за Иран

19 Авг. 2022
Министерство на отбраната на Израел разпространи размазана снимка на агент А
Министерство на отбраната на Израел
Министерство на отбраната на Израел разпространи размазана снимка на агент А

За първи път жени са назначени на едни от най-ключовите ръководни позиции в израелска разузнавателна агенция Мосад. Обичайно ведомството не ги съобщава поименно, а само с буква, а на единствената разрешена за публикуване снимка бе скрито лицето на една от новите ръководителки. Снимката бе разпространена от Министерство на отбраната на Израел и "Джерусалем пост".

годишният ветеран от израелските тайни служби и специалист по вербуването Давид Барнеа е новият шеф на израелското външното разузнаване Мосад.   Барнеа ще наследи поста от Йоси Коен от 1 юни, но името му беше обявено днес от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Агент А става ръководител на разузнавателния отдел на Мосад. Нейните отговорности ще включват задачата за формиране на национална програма за стратегическо разузнаване във връзка с Иран, глобалния тероризъм и нормализирането на отношенията с арабския свят.

A. е служила в разузнаването в последните 20 година.  Сега тя ще отговаря и за разузнаването при всички операции на Мосад. В миналото А. е работила като ръководител на един от технологичните отдели на Мосад и е получила наградата за сигурност на Израел на церемония, състояла се преди около два месеца. "Използвам тази почетна трибуна, за да призова жените да действат, за да реализират своя потенциал и влияние в системата за сигурност, включително в бойните или технологичните части, за да оставят своя отпечатък.", казва тя тогава.

Жена става и заместник на агент А. Тя ще отговаря за стратегията на Мосад за справяне с иранската заплаха във всичките й форми.

Новият директор на израелската шпионска служба Мосад Давид Барнеа се закани на Иран, заплашвайки с потенциални бъдещи убийства на ирански ядрени учени и нападения срещу ядрените съоръжения на Техеран, съобщи БГНЕС.

"В организацията има пълно равенство между мъжете и жените", заявява директорът на Мосад Давид Барнеа и добавя: "Много жени служат на оперативни длъжности, като бойци и ръководители на агенти, и са интегрирани в ядрото на нашите оперативни и разузнавателни дейности с талант, професионализъм и находчивост."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата