Quantcast
Южна Осетия насрочи референдум за присъединяване към Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Южна Осетия насрочи референдум за присъединяване към Русия

Обновена
2 724
 kremlin.ru
Южна Осетия иска да се присъедини към масата на Владимир Путин.

Отцепилият се от Грузия регион Южна Осетия ще проведе референдум за присъединяване към Русия. Лидерът на региона Анатолий Бибилов е подписал указ допитването да е на 17 юли.

В съобщението от пресслужбата на Бибилов се изтъква „историческия стремеж“ на народа на Южна Осетия да се присъедини към Русия. Въпросът за референдума ще е "Поддържате ли обединение на Република Южна Осетия и Русия?". 

Бибилов загуби наскоро изборите, но все още управлява. Реакция на приемника му Алан Гаглоев засега няма.

Съобщението за референдума идва на 79-ия ден от военната инвазия на Русия в Украйна, с хиляди убити и повече от шест милиона души, напуснали домовете си. Войната започна дни, след като сепаратистките региони в Украйна - Донецк и Луганск, също поискаха присъединяване към Русия.

Грузия, която осъди войната срещу Украйна, нарече "неприемливи" плановете на Южна Осетия да проведе референдум за присъединяване към Русия.

През август 2008 г. Русия нападна Грузия, която се бореше с проруските милиции в Южна Осетия, след като те обстрелваха грузински села. Боевете приключиха пет дни по-късно с примирие, постигнато с посредничеството на Европейския съюз, но с цената на 700 жертви и разселването на десетки хиляди етнически грузинци.
 

 

Ключови думи:

Южна Осетия, Русия

Още

Вучич ще звъни на Путин за повече и по-евтин газ

22.05.2022

Обновена

2468
Русия забрани на 963 американци да влизат в страната

21.05.2022

Обновена

2366
Как ще се развие войната в Украйна - три сценария

21.05.2022

Ян Матвеев

12996