Медия без
политическа реклама

Южна Корея ще изстреля първия си шпионски сателит с помощта на SpaceX

01 Дек. 2023
Разузнавателният сателит на Сеул ще излети върху ракетата на SpaceX Falcon 9.
БГНЕС
Разузнавателният сателит на Сеул ще излети върху ракетата на SpaceX Falcon 9.

Южна Корея ще изстреля първия си военен шпионски сателит в събота с ракета SpaceX, съобщи министерството на отбраната на Сеул. Това засилва космическата надпревара на полуострова, след като Пхенян изстреля първия си сателит миналия месец, предаде АП.

Разузнавателният сателит на Сеул ще излети върху ракетата на SpaceX Falcon 9 от базата на космическите сили на САЩ Ванденберг в Калифорния в 18:19 ч. по Гринуич, каза служител на министерството на отбраната пред репортери. SpaceX пусна снимка на Falcon 9, издигната вертикално на стартовата площадка с надпис ''Корея'', изписан върху нея.

Ако сателитът бъде изведен успешно в орбита, Южна Корея ще се сдобие с първия си собствен шпионски сателит за наблюдение на Северна Корея. Сеул планира да изстреля четири допълнителни шпионски сателита до края на 2025 г., за да подсили своя разузнавателен капацитет над Севера.

Настроен в орбита на височина между 400 и 600 километра над земята, сателитът на Сеул е в състояние да открие обект с размери от "30 сантиметра", твърди агенция Yonhap.

Изстрелването идва по-малко от две седмици, след като Пхенян успешно изведе собствен шпионски сателит в орбита.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата