Медия без
политическа реклама

Южна Африка: Арест на Путин е равносилно на война

Президентът на РЮА пита МНС дали може да не задържа руския президент

18 Юли 2023
Рамафоса и Путин
Рамафоса и Путин

Русия даде да се разбере, че арестуването на Путин би било равносилно на обявяване на война, каза южноафриканският президент

Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Сирил Рамафоса поиска от Международния наказателен съд (МНС) разрешение да не арестува руския президент Владимир Путин, тъй като това би било равносилно на обявяване на война, съобщава Ройтерс.

На 22 август Южна Африка ще бъде домакин на срещата на БРИКС, на която е поканен Владимир Путин. Според РЮА Путин е приел поканата и ще присъства на срещата. Според Римския статут южноафриканските власти трябва да арестуват руския президент заради заповед на МНС, ако пристигне в страната.

Опозиционна коалиция в РЮА настоява Рамафоса  да задържи Путин, а Рамфоса заяви, че Русия е дала да се разбере, че арест на президента е равносилно на обявяване на война. Затова Рамфоса попитал МНС дали може да не арестува Путин. „Южна Африка има очевидни проблеми с изпълнението на решението за арест и екстрадиране на президента Путин. Русия ясно даде да се разбере, че арестът на нейния действащ президент ще бъде обявяване на война“, каза Рамафоса в изявление за Ройтерс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата