Медия без
политическа реклама

Вучич очаква лоши новини, но не казва какви

Има няколко версии защо Сърбия се тревожи от заплаха за своите "жизненоважни интереси"

27 Март 2024Обновена
BGNES/EPA
Александър Вучич

Сърбия скоро ще бъде изправена пред сериозни предизвикателства, които застрашават нейните жизненоважни национални интереси, написа в социалната мрежа Инстаграм президентът Александър Вучич.

"На Сърбия ѝ предстоят тежки дни. Трудно ми е сега да кажа какви новини получихме през последните 48 часа ... Те пряко застрашават жизненоважните национални интереси както на Сърбия, така и на Република Сръбска (в състава на Босна и Херцеговина - бел. ред.). През следващите дни ще запозная сръбския народ с всички предизвикателства, които предстоят. Ще бъде трудно, по-трудно от всякога. Ще се борим, Сърбия ще победи", написа Вучич.

Мнозина възприеха изявлението в контекста на скорошна статия в The Wall Street Journal, в която се прокарва версията, че сръбският президент планира с Путин дестабилизация на Балканите. Това отбелязва Телеграм каналът "Страна", но опровергава тази версия със свои източници, които твърдят, че Вучич не е в състояние в сегашната ситуация да атакува. Напротив - Западът оказва силен натиск върху Сърбия в три посоки. 

Първо е искането Сърбия да признае независимо Косово. Това е и главното искане към страната, за да влезе в ЕС. Вучич и повечето сърби не са съгласни, но натискът не спира. Не е изключено с това да са свързани "лошите новини". Очаква се тия дни Косово да стане член на Съвета на Европа, Сърбия заплаши, че ще напусне. 
Второ е изискването Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия. Вучич е против по политически и икономически причини. Сърбия ползва руски газ. 
Третото е свързано с желанието на Запада да отстрани Вучич от властта или най-малкото силно да я ограничи, като вкара приемливи за САЩ и ЕС политици. 
 
В тези сложни условия Вучич се опитва да маневрира. От една страна не изпълнява ключовите изисквания на ЕС, от друга не предприема радикални стъпки, като не вкарва например сръбски войски в Косово и не се отказва от членство на Сърбия в ЕС. Накратко - опитва се да мине между капките. Едно от направленията, в които настъпва, е засилване на сръбското влияние - най-вече на бизнеса, в Черна гора и Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина. 
Западът се отнася негативно и към това. Особено в светлината на решението от миналата седмица ЕС да започне преговори за членство на БиХ. Наскоро в страната възникна конфликт между властите и Република Сръбска заради изменение на изборното законодателство. Редица сръбски медии заподозряха, че именно с това е свързан постът на Вучич в Инстаграм, но потвърждение липсва. 
Дали Вучич може да се радикализира - да вкара войски в сръбските анклави в Косово или да опита да присъедини Република Сръбска?  Към този момент е слабо вероятно, тъй като няма съюзник, на който да разчита. Сърбия не граничи с Русия. А Вучич се държи много внимателно. 
 Но при ескалиране на натиска върху него не бива да се изключва провокация, заключава "Страна". 
 

Ключови думи:

Александър Вучич