Медия без
политическа реклама

Венецуела се похвали с осуетен морски десант на "терористи наемници"

Колумбия отрече обвиненията в участие в предполагаемата конспирация

04 Май 2020Обновена
Дали е имало десант, не е сигурно, но в района се вижда засилено присъствие на силите за сигурност.
ЕПА/БГНЕС
Дали е имало десант, не е сигурно, но в района се вижда засилено присъствие на силите за сигурност.

Правителството на Венецуела обяви вчера, че е успяло да осуети "нахлуването на терористи наемници", които се опитали да проникнат в страната с моторни лодки откъм съседна Колумбия.

"Това е неоснователно обвинение за участие на колумбийското правителство в спекулативна конспирация", отговориха колумбийските власти на обвиненията на управляващите в Каракас, че са участвали в предполагаемата атака. И посочиха, че по-вероятно става въпрос за "опит за отклоняване на вниманието от реалните проблеми и вътрешната криза" във Венецуела.

Вчера в телевизионно обръщение вътрешният министър в Каракас Нестор Реверол заяви, че силите за сигурност са ранили няколко членове на групата рано в неделя край Ла Гуайра, на брега на 32 км от столицата. "Те се опитаха да извършат инвазия по море, група терористични наемници от Колумбия, за да извършат терористични актове в страната, убивайки лидери на революционното правителство", обяви министър Реверол.

По-късно бе уточнено, че в акцията са убити 8 души, а двама други са задържани.

Според зам.-лидера на управляващата Социалистическа партия Диосдадо Кабело операцията е била организирана от САЩ и американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) с подкрепата на Колумбия, съюзник на Вашингтон.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро често обвинява политическите противници, че се опитват да свалят правителството с външна помощ, най-вече с подкрепата на САЩ. Критиците на управляващата Социалистическа партия обаче твърдят, че това са просто оправдания за  разправа с противници на правителството.

В социалните мрежи се появиха материали с неясен произход, за които се предполага, че показват част от екипировката, оръжията и превозните средства на наемниците.

CNW@ConflictsW

Weapons found this morning in relation to the ‘mercenary invasion’ according to Nestor Reverol. Include 2 technicals with machine guns mounted and thousands of rounds of ammunition, multiple AR rifles. Unconfirmed reports say 8 were killed and 2 captured #Venezuela

Преглед на изображението в Twitter

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата