Медия без
политическа реклама

Венецианската комисия поряза Грузия за руския закон

Експертите към Съвета на Европа смятат, че законът за чуждестранните агенти трябва да бъде отменен

22 Май 2024
Комисията заседава в сградата на Scuola Grande di San Giovanni Evangelista във Венеция, откъдето идва названието ѝ
Венецианска комисия
Комисията заседава в сградата на Scuola Grande di San Giovanni Evangelista във Венеция, откъдето идва названието ѝ

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург. Комисията е съвещателен орган към Съвета на Европа за наблюдение на спазването на върховенството на правото.

Въпреки масовите протести управляващата партия "Грузинска мечта" миналата седмица осигури приемането от парламента на нормативния акт, който има за задача да ограничи чуждото влияние върху неправителствените организации, като например благотворителни организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Венецианската комисия настоятелно препоръчва законът в сегашния си вид да бъде оттеглен, тъй като основните му недостатъци ще доведат до силно негативни последици за свободата на сдружаването и на словото, правото на лична неприкосновеност, правото на участие в обществените дела и по отношение на забраната за дискриминация. В крайна сметка от това ще пострадат откритият и информиран обществен дебат, плурализмът и демокрацията", се казва в експертното становище.

Според Венецианската комисия законът противоречи на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя критикува и обстоятелството, че не са изпълнени европейските изисквания за демократичен законодателен процес, защото например не е имало никакви реални обществени дебати и консултации.

Законът все още не е влязъл в сила. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили му наложи вето, но то може да бъде преодоляно в парламента от същото мнозинство, което го гласува .

ЕС разкритикува остро закона и предупреди, че той може да върне назад Грузия по европейския ѝ път. Грузинското ръководство, от своя страна, отвърна да не се месят във вътрешните му работи.

Противници на закона се опасяват, че грузинските власти може да го използват като инструмент срещу инакомислието, следвайки примера на критикувания от международната общност закон за чуждестранните агенти в Русия, отбелязва ДПА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата