Медия без
политическа реклама

Унгария слага последно препятствие пред Швеция за НАТО

Виктор Орбан остави Реджеп Ердоган да го изпревари

25 Окт. 2023
Виктор Орбан (вдясно) бе изпреварен от Реджеп Ердоган
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан (вдясно) бе изпреварен от Реджеп Ердоган

Унгарският парламент отхвърли предложението за гласуване на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, което допълнително отлага включването на скандинавската страна във военния съюз.

Унгария е последната пречка за приемането на Швеция в НАТО, след като в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе в турския парламент протокол за одобрение на приемането.

Турският президент Реджеп Ердоган внесе за разглеждане в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТО, съобщи администрацията на турския лидер, цитирана от Анадолската агенция.

Управляващата партия „Фидес“, водена от популисткия премиер Виктор Орбан, който се смята за единствен съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС и има абсолютно мнозинство в унгарския парламент, отлага кандидатурата на Швеция от юли 2022 г.

Днес депутатите от „Фидес“ блокираха предложението за насрочване на вота, каза Агнес Вадаи, депутатка от унгарската опозиционна Демократична коалиция и бивша държавна секретарка в Министерството на отбраната.

Следващата възможност за гласуване на ратификацията ще бъде на започващото на 6 ноември парламентарно заседание, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, Швеция

Още по темата