Медия без
политическа реклама

Унгария ще изтъргува НАТО за Швеция срещу "Грипен"

Шведският премиер Улф Кристершон се готви за посещение в Будапеща

19 Февр. 2024
архив
Унгарската бойна авиация премина от съветски МиГ на шведски "Грипен"

Унгария подготвя мащабен военно-промишлен договор с Швеция, който може да отвори пътя на страната към НАТО, съобщи електронното издание Индекс, позовавайки се на свои източници.

"През последните седмици се проведоха интензивни преговори между шведското и унгарското правителство и се подготвя голям договор между военно-промишлени компании", отбелязва изданието.

То предполага, че споразумението може да се отнася до шведските изтребители "Грипен", които вече се използват от унгарските военновъздушни сили. Унгария разполага с 14 такива самолета, взети на лизинг от Швеция. Договорът за лизинга им изтича през 2026 г., след което ще станата собственост на Унгария. Индекс съобщава също, че "шведското посолство в Унгария вече активно се подготвя за посещението на министър-председателя Улф Кристершон, така че визитата може да се очаква скоро". По-рано унгарският министър-председател Виктор Орбан покани шведския си колега в Будапеща, за да обсъдят, наред с други неща, приемането на страната му в НАТО.

На 17 февруари Орбан, изнасяйки годишната си реч за приоритетите на своето правителство, заяви, че е постигнат значителен напредък в обсъжданията за присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс. Поради това той изрази увереност, че унгарският парламент скоро ще одобри шведската кандидатура. Депутатите ще се съберат на първото си заседание след зимната ваканция на 26 февруари. Унгария е единствената страна от НАТО, която все още не е ратифицирала споразумението за приемане на кралството в организацията.

Ключови думи:

Унгария, Швеция

Още по темата