Медия без
политическа реклама

Унгария надмина България по корупция в ЕС

Световният индекс по "усещане за корупция" нарежда нашата страна сред четири африкански държави

Позицията на България в индекса за корупция през 2022 г.
Transparency International
Позицията на България в индекса за корупция през 2022 г.

За първи път от много години България отстъпи лидерското място по корупция в Европейския съюз и бе изпреварена от Унгария. Тя се нареди на 72-ро място в глобалната класация „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г. на „Трансперънси интернешънъл“.

Изследването измерва нивата на възприятие на корупцията в публичния сектор в 180 държави и територии, като на първо място се класира Дания с 90  пункта, а на последно - Сомалия с 12 пункта. България е включена за двадесет и пети път в изследването. Индексът за нея през 2022 г. е 43 пункта, колкото е на африканските държави Бенин, Гана, Сенегал и ЮАР. В сравнение с миналата година има повишение с 1 пункт. Максималният индекс е 100, а минималният - 1. От 10 години България се класира все в диапазона между 41-44 пункта. Стойностите под 50 пункта са показател за системен проблем с корупцията и за неефективна борба.

95 процента от държавите са постигнали малък или никакъв напредък от 2017 г., отбелязва международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" ("Прозрачност без граници"). Правителствата, които си затварят очите пред корупцията, нямат капацитет да защитават хората и са изложени на по-голяма вероятност общественото недоволство да прерасне в насилие. "Корупцията направи нашия свят по-опасно място. Тъй като правителствата не успяха да постигнат напредък в борбата срещу нея, тя подклажда сегашното увеличаване на насилието и конфликтите и застрашава хората навсякъде", заяви Делия Ферейра Рубио, директор на "Трансперънси интернешънъл". 

В първата тройка заедно с Дания са Финландия и Нова Зеландия с по 87 пункта. Силните демократични  институции и зачитането на човешките права са причина тези страни да бъдат и сред най-мирните в света, се казва в доклада. 

Още по темата