Медия без
политическа реклама

Удар по Донецк помрачи преговорите за мир

14 Март 2022Обновена

Четвъртият кръг от преговорите между Русия и Украйна стартира в 10.30 тази сутрин, но бе помрачен от новината за ракетния обстрел на Донецк. Докато разговорите се водеха през видеовръзка, украинските въоръжени сили нанесоха най-тежкия удар по ДНР от началото на конфликта - те са изстреляли поне 45 ракети "Точка-У". Една от ракетите е ударила центъра на Донецк, в резултат на което са загинали поне 25 души, има много ранени, съобщи щабът на ДНР. Жертвите са паднали в самия център на града - на бул. "Пушкин" и ул. "Университетска", в гъсто населена част. Има загинали в кафене, пред банка. Поразени са автобус на градския транспорт, микробус, магазин. ДНР обяви траур.

Преговорите продължиха още няколко часа след удара по Донецк, а после бяха спрени за "техническа пауза", която ще продължи до утре сутринта. „Сега с помощта на нашите партньори, нашите посредници, които искат да извършат някаква посредническа мисия, може да е Израел, може да е Турция и така нататък, ние търсим място, където би било желателно да се водят преговори в условия на гаранции за сигурност. И, най-важното, разработваме пакет от споразумения, които ще вземат предвид позициите на Украйна", каза Михаило Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, пред телевизия "Украйна-24". 

Преговорите не бяха повод за да спрат и руските атаки. Удар бе нанесен по авиационния завод "Антонов" в Киев - най-големият украински производител на военно-транспортни самолети. Украинското ПВО свали крилата ракета, която падна на район Куреневка в Киев. Ракетни удари имаше по Краматорск. Поражения бяха нанесени и в един от най-старите университети в Европа - Харковския национален университет "В. Н. Каразин".  

Още по темата