Quantcast
Удар по Донецк помрачи преговорите за мир | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Удар по Донецк помрачи преговорите за мир

Обновена
17 487

Четвъртият кръг от преговорите между Русия и Украйна стартира в 10.30 тази сутрин, но бе помрачен от новината за ракетния обстрел на Донецк. Докато разговорите се водеха през видеовръзка, украинските въоръжени сили нанесоха най-тежкия удар по ДНР от началото на конфликта - те са изстреляли поне 45 ракети "Точка-У". Една от ракетите е ударила центъра на Донецк, в резултат на което са загинали поне 25 души, има много ранени, съобщи щабът на ДНР. Жертвите са паднали в самия център на града - на бул. "Пушкин" и ул. "Университетска", в гъсто населена част. Има загинали в кафене, пред банка. Поразени са автобус на градския транспорт, микробус, магазин. ДНР обяви траур.

Преговорите продължиха още няколко часа след удара по Донецк, а после бяха спрени за "техническа пауза", която ще продължи до утре сутринта. „Сега с помощта на нашите партньори, нашите посредници, които искат да извършат някаква посредническа мисия, може да е Израел, може да е Турция и така нататък, ние търсим място, където би било желателно да се водят преговори в условия на гаранции за сигурност. И, най-важното, разработваме пакет от споразумения, които ще вземат предвид позициите на Украйна", каза Михаило Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, пред телевизия "Украйна-24". 

Преговорите не бяха повод за да спрат и руските атаки. Удар бе нанесен по авиационния завод "Антонов" в Киев - най-големият украински производител на военно-транспортни самолети. Украинското ПВО свали крилата ракета, която падна на район Куреневка в Киев. Ракетни удари имаше по Краматорск. Поражения бяха нанесени и в един от най-старите университети в Европа - Харковския национален университет "В. Н. Каразин".  

Още

Украинците успяха да освободят Змийския остров

30.06.2022

Обновена

10406
Путин пак нарече войната "специална операция"

30.06.2022

Обновена

2684
Украйна успя да прибере от Русия 95 пленници от "Азовстал"

29.06.2022

Обновена

5127