Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ученички в Афганистан протестираха срещу забраната да учат

Талибаните пресичат опитите на местно ниво да бъдат отворени наново училищата

10 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС архив

Група тийнейджърки излязоха днес по улиците на столицата на афганистанската провинция Пактия, за да протестират за правото си на образование, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На кадри, излъчени по местната телевизия Толо нюз, се вижда как десетки момичета в училищни униформи, а някои и със забрадки, вървят по улицата в град Гардез. Пактия е провинция с население предимно от пущунския етнос, в която преобладават консервативните племенни традиции. Провинцията е и крепост на заместник-върховния лидер на талибаните и министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани.

"Защо затворихте нашите училища? Защо си играете с нашите емоции?", пита едно момиче през сълзи в един от видеоклиповете.

Миналата седмица бе съобщено, че местните власти са отворили пет средни училища за ученички по молба на племенни старейшини, но според свидетели и публикации в социалните мрежи днес те отново са били затворени по нареждане на талибаните. Откакто се върнаха на власт миналата година, талибаните забраниха на момичетата да получават образование след шести клас. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че въпросът ще бъде разследван, като добави, че само талибанското министерство на образованието има правомощия да взема решения по такива въпроси.

Ключови думи:

Афганистан, талибани

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?