Quantcast

Медия без
политическа реклама

UBS купува Credit Suisse за $3,25 млрд.

Швейцария беше готова да национализира закъсалата банка

19 Март 2023Обновена

Националната банка на Швейцария съобщи, че банка UBS купува закъсалата Сredit Suisse срещу 3 милиарда швейцарски франка ($ 3,25 милиарда). В същото време Националната банка предоставя заем от 100 милиарда швейцарски франка (108 милиарда долара) на UBS за повишаване на ликвидността.

Президентът на Швейцария нарече придобиването "най-доброто решение за връщане на доверието към финансовата система"

Малко по-рано стана ясно, че Федералният съвет (правителството) на Швейцария проучва възможността за пълна или частична национализация на Credit Suisse, ако тя не бъде погълната от най-голямата финансова институция в страната UBS. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

UBS обаче се съгласи да купи  Сredit Suisse за $3,25 млрд., като преди предлагаше 1 млрд. По информация на FT, UBS ще плати сега по 0,5 швейцарски франка ($0,54) за всяка акция на Credit Suisse. Ценните книжа се оценяваха на 1,86 франка ($2) в края на търговията в петък. 

Швейцарските власти се опасяваха от възможен провал на сливането между Credit Suisse и UBS поради кратките срокове и други организационни трудности. В този случай в Берн обмисляше сценарии за пълно придобиване на банката или закупуване на значителен дял от нея от държавата. Според Bloomberg, Швейцария се опитва да определи бъдещето на Credit Suisse чрез отварянето на търговията на азиатските фондови пазари, което ще се състои през нощта централноевропейско време. Федералното финансово ведомство отказа да коментира официално публикацията на агенцията.

--------

Основаната през 1856 г. Credit Suisse загуби 84% от стойността си през последните 2 години, а миналата година отчете загуба от 7,9 милиарда долара. В края на миналата седмица стойността на банката бе едва 8 милиарда долара, докато акциите на UBS миналата седмица струваха 65 милиарда долара.

Освен че е втората по големина банка в Швейцария, Credit Suisse се грижеше за богатството на много от най-богатите хора в света и предлагаше услуги за глобално инвестиционно банкиране. Банката имаше повече от 50 000 служители в края на 2022 г., 17 000 от които в Швейцария.

Ключови думи:

Credit Suisse, Швейцария

Още по темата