Медия без
политическа реклама

Тръмп оцени империята си на 1,2 млрд. долара

16 Апр. 2023
БГНЕС

За първи път след края на мандата си като президент на САЩ Доналд Тръмп доброволно разкри подробности за финансите си. Според документите от около 100 страници той посочва приходите от серията си от дигитални карти за колекциониране, от компанията, която стои зад онлайн платформата му Truth Social, и от ораторски изяви. Разкриването на информацията е задължително условие за опита на Тръмп да стане кандидат на републиканците за президентските избори през 2024 г.

Според отчета приходите на Тръмп от неговите цифрови карти за колекционери възлизат на между 100 000 и 1 млн. долара (между 90 000 и 900 600 евро). На изображенията, чиято единична цена е 99 долара (равностойни на 93 евро), републиканецът е представен в различни пози, включително като каубой, астронавт и пилот на изтребител. Освен това, според документите, той е спечелил повече от 5 млн. долара (около 4,5 милиона евро) от изяви като оратор.

Според собствените му данни Тръмп почти не е спечелил пари от онлайн платформата си Truth Social. Според формуляра, който Тръмп е подал във Федералната избирателна комисия в петък, приходите от социалната мрежа възлизат на по-малко от 201 долара. Тръмп притежава 90% от Truth Social. Той оценява стойността на платформата на между 5 и 25 млн. долара въпреки ниските приходи. Федералната агенция следи за спазването на правилата за финансиране на предизборни кампании.

Дълга съдебна битка за данъчните декларации на Тръмп

В продължение на много години Тръмп отказваше да разкрие финансовите си данни. През ноември обаче Върховният съд на САЩ разчисти пътя за публикуването на данъчните декларации на Тръмп след години на съдебни спорове. Впоследствие данъчната служба предаде документите за периода 2015-2020 г. на Комисията по данъчна политика в Камарата на представителите. Документите най-накрая бяха публикувани след дълга съдебна битка. Според документите републиканецът често е плащал малко данъци, въпреки че е декларирал печалби за милиони. 

По принцип не се очакваха сензационни разкрития от данъчните декларации. Въпреки това демократите на президента на САЩ Джо Байдън се надяваха на подробности за бизнеса на Тръмп и особено за възможни конфликти на интереси чрез чуждестранни трансакции.

Сериозна бизнес империя, оценявана на поне 1,2 млрд. долара

Бившият президент оценява бизнес империята си на минимум 1,2 милиарда долара, показва федералният документ, публикуван в петък. След като напусна поста си, той печели доста пари от речи и начинания като дигитални карти за търговия. 

Империята му е генерирала най-малко 282 млн. долара през 2021 г. и по-голямата част от 2022 г.според доклада от 101 страници за финансова информация, подаден във Федералната избирателна комисия в хода на кампанията му за президентската номинация на републиканците през 2024 г. 

Точните цифри е трудно да се установят - както защото много от авоарите на Тръмп са в неликвидни активи в областта на недвижимите имоти, така и защото федералните оповестявания изискват отчитане само в широки диапазони, като най-големият е над 50 млн. долара. В този диапазон са оценени 19 актива на Тръмп, включително голф клубовете му във Вирджиния и Търнбъри, Шотландия. 

Все пак подадената информация показва, че Тръмп, който изтъкна бизнес опита си по време на първата си кампания за Белия дом, остава богат човек и е намерил начини да печели от политическата си кариера и в периода след президентския пост. Той е спечелил до 1 млн. долара от продажбата на дигиталните карти с негови карикатурни изображения в пози на супергерой.Стойността на дяловете му в Trump Media & Technology Group Corp, компанията майка на неговия подобен на Twitter уебсайт Truth Social, е от 25 до 50 млн. долара. Тръмп притежава 90% от компанията, която търси регулаторно одобрение, за да бъде придобита от SPAC компанията Digital World Acquisition Corp.

Тръмп не разкрива кои са тези, които са му платили хонорари за изказвания в размер на повече от 5 млн. долара. През 2016 г. той разкритикува опонента си от Демократическата партия Хилари Клинтън, че е спечелила милиони за изнасяне на речи пред корпоративни клиенти като Goldman Sachs Group Inc. - плащания, които тя бе оповестила публично. Кандидатите са длъжни да оповестят всеки източник, който им е платил 5 000 долара или повече през периода на подаване на документите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тръмп, пари