Медия без
политическа реклама

Тръмп нападна Китай, а Путин поиска забрана на оръжията в Космоса

Политизирането на пандемията ще е заплаха за цивилизацията, обяви пред ООН китайският лидер Си Дзинпин

22 Септ. 2020Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нападна Китай, неговият руски колега Владимир Путин се обяви за достъпна ваксина срещу Ковид 19 и за забрана на оръжието в Космоса, а китайският лидер Си Дзинпин обяви, че политизирането на пандемията може да се окаже заплаха за цивилизацията. Тримата направиха това във видеопосланията си пред 75-ото Общо събрание на ООН, което за първи път в историята се провежда онлайн заради пандемията от коронавирус.

Фокусът в речта на Тръмп беше върху Китай, с критики към Комунистическата партия в страната за несправяне с пандемията от COVID-19, намесата в чужди избори, шпионаж в САЩ и негативно влияние върху света, предава БГНЕС. "В първите дни на разпространението на вируса Китай забрани вътрешните пътувания, като същевременно разреши международни полети от Китай, за да заразят света", каза Тръмп.

„Китайското правителство и Световната здравна организация, всъщност контролирана от Китай, са разпространили неверни твърдения, че няма доказателства за предаване на вируса от човек на човек. Китай трябва да поеме отговорност за действията си”, заяви американският президент.

„Седемдесет и пет години след края на Втората световна война и основаването на ООН, ние отново сме въвлечени в глобална война. Водим ожесточена битка срещу невидим враг - китайският вирус, отнел безброй животи в 188 държави“, каза Тръмп.

Той добави, че САЩ са започнали най-агресивната мобилизация на ресурсите си от Втората световна война насам. "Ще разпространим ваксината, ще победим вируса, ще сложим край на пандемията и ще влезем в нова ера на безпрецедентен напредък, сътрудничество и мир", каза той.

В речта си Тръмп засегна и важните преговори, осъществени с посредничеството на САЩ: между Израел, ОАЕ и Бахрейн, икономическото споразумение между Сърбия и Косово и натиска на САЩ върху членовете на НАТО да изпълнят бюджетите си за отбрана. „Знаем, че американският прогрес е основата на свободата и сигурността по целия свят. През тези три кратки години изградихме най-силната икономика в историята“, каза той. Тръмп заяви, че САЩ са похарчили 2,5 трилиона долара за въоръжените си сили през последните четири години ... "Внесохме нова енергия в НАТО.", каза той.

Американският президент беше категоричен, че за да бъде ООН ефективна организация, тя трябва да се съсредоточи върху реалните проблеми в света. Те включват борбата с тероризма, нарушенията на правата на жените, трудовата експлоатация, трафика на наркотици, трафика на хора, както и религиозно мотивираните наказания и политиките на етническо прочистване на малцинствата.

В края на речта си той благослови Америка и страните и ООН. В синхрон с неговата идея "Америка преди всичко" Доналд Тръмп заяви, че "само като се грижите за собствените си граждани, ще положите реална основа за сътрудничество”.

Руският президент Владимир Путин пък постави акцент върху осигуряване на масов достъп до ваксинации срещу коронавируса, забрана на оръжия в космоса и освобождаване на глобалната търговия от незаконни санкции, разказва още БГНЕС.  Видеопосланието на руския държавен глава продължи около 19 минути. 

Путин призова за премахване на незаконните санкции в глобалната търговия, за да се възстанови икономиката след пандемията. Той прогнозира, че това ще отнеме много време и ще изисква използването на нестандартни решения за възстановяване на глобалната икономика.

Путин предложи на служителите на ООН безплатни доставки на руската коронавирусна ваксина. Говорейки за сътрудничество в областта на здравеопазването, руският президент посочи също необходимостта от укрепване на потенциала на СЗО и призова за максимално премахване на бариерите пред партньорствата между страните в областта на медицината.

Той декларира готовността на Русия да си сътрудничи с други държави и международни структури, включително по отношение на доставките на руски ваксини в чужбина.

Путин предложи да се сключи правно обвързващо споразумение с участието на всички водещи космически сили, което да забрани разполагането на оръжия в космоса, както и използването на сила или заплахи срещу космическите обекти. Той смята, че удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) е приоритет за Русия и САЩ. Договорът изтича през февруари 2021 г., припомни президентът.

Той обеща, че Русия ще положи всички усилия за насърчаване на мирно, политико-дипломатическо уреждане на регионалните кризи и конфликти за осигуряване на стратегическа стабилност. Путин отбеляза, че въпросите на киберсигурността заслужават особено сериозно внимание, тъй като цифровите технологии, като конвенционалните оръжия, могат да попаднат в ръцете на радикали и екстремисти.

Путин подчерта, че Хартата на ООН остава основният източник на международното право. Според президента на Руската федерация организацията „изпълнява достойно основната си мисия - да защитава света, да насърчава устойчивото развитие на народите и континентите и да помага за преодоляване на местни кризи“.

Путин изрази увереност в необходимостта да се запази правото на вето на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

В речта си пред ООН, китайският президент Си Дзинпин решително защити политиката на официален Пекин и предупреди, че неподходящият отговор и политизирането на пандемията от коронавируса може да се превърне в заплаха за цивилизацията. Пред Общото събрание на ООН Си Дзинпин заяви, че световното единство е единственият начин за преодоляване на коронавирусната криза.

Китайският държавен глава увери световните лидери, че страната му няма планове за "хегемония или разширяване на сферите си на влияние".

"Китай няма намерение да влиза в нова Студена война", каза той и настоя, че Пекин е подкрепя международните институции като Световната търговска организация. Ние настояваме за диалог, за да се преодоляват различията чрез преговорите за разрешаване на спорове", каза китайският президент.

Още по темата