Медия без
политическа реклама

Тръмп: COVID-19 отстъпва в САЩ 

Португалия отбеляза първи ден без жертва на коронавируса от началото на пандемията

04 Авг. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Епидемията от болестта, причинена от новия коронавирус COVID-19, отстъпва в САЩ, обяви на пресконференция в Белия дом президентът Доналд Тръмп, цитиран от БГНЕС. 

„Започваме да виждаме доказателства за значителен напредък. В цялата страна броят на положителните резултати от тестовете е намалял с почти 6% в сравнение с предходната седмица, а делът на положителните тестове също е спаднал от 8.7% на 8% за същия период от време. Това е обнадеждаващ, много обнадеждаващ знак, че вирусът се оттегля “, заяви Тръмп.

Според него американските власти очакват, че ваксина срещу коронавируса може да се появи много по-рано от края на годината. "Поддържаме баланс между бързината и безопасността и се придвижваме към разполагане на ваксина тази година, вероятно много по-рано от края на годината", каза американският президент.

По данни на университета Джон Хопкинс в САЩ са регистрирани над 4,71 милиона случая на коронавирусна инфекция, загинали са 155 311 души

Португалия отбеляза първия ден без жертва на коронавируса от средата на март и в същото време регистрира най-нисък брой заразени за почти три месеца. Обстоятелството, че няма жертви беше отбелязано в медиите като „позитивна и обнадеждаваща новина“ от държавния секретар по здравеопазване Антонио Ласерда Салеш. Не се беше случвало от 16 март, когато регистрирахме първият смъртен случай, отбеляза той като подчерта, че информацията трябва да се приема предпазливо. Знаем, че тенденцията във всеки момент може да се промени, но искам да дам тази радост и надежда на португалците и да ги помоля да съдействат да запазим тези бройки, допълни Салеш.

Португалия обяви 106 нови случая, което е най-малката бройка от три месеца. Общо в страната са потвърдени 51 569 случая и са починали 1 738 души. 

- Резултатът от отказа на Швеция да наложи строги ограничителни мерки в борбата с коронавируса, който стана обект на множество спорове с икономисти от цял свят, надхвърли очакванията на експертите, пише РИА Новости, цитирайки Bloomberg.

Предварителният доклад на правителството за второто тримесечие, който трябва да бъде публикуван на 5 август, се очаква да регистрира 7 на сто спад в БВП на Швеция, безпрецедентен за най-голямата икономика в Северна Европа. Според анкетираните икономисти, обаче този спад ще бъде по-малко значителен в сравнение със САЩ и повечето европейски страни.

В същото време тази политика доведе до негативни здравни последици и висока смъртност от COVID-19. Остава открит въпросът дали шведската икономика ще се възстанови по-бързо от съседните Дания и Норвегия, които наложиха строги ограничения и имат по-ниска смъртност.

Швеция, за разлика от други страни, не наложи строги ограничения: въпреки разпространението на заразата, всичко в сферата на услугите, училищата и детските градини продължиха да работят. Властите се ограничиха да призоват жителите да съблюдават предпазни мерки.

- Латинска Америка вече е основното огнище на коронавируса в света. Регионът е близо до отчитането на 5 милиона случая, въпреки че направените тестове са по-малко от тези в Европа и Съединените щати. Починалите от COVID-19 в Латинска Америка са повече от 200 000. През уикенда Аржентина и Колумбия отчетоха антирекорди.

В Латинска Америка живеят едва около 8 на сто от населението на Земята. В същото време регионът отчита 30% от всички случаи на коронавирус.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата