Медия без
политическа реклама

Талибаните забраниха с указ отглеждането на опиумен мак в Афганистан

Защо, когато САЩ контролираше всичко в държавата, имаше голямо производство на хероин, пита властта в Кабул

03 Апр. 2022
БГНЕС архив

Върховният лидер на талибаните разпореди забрана за отглеждането на мак в Афганистан, предупреждавайки, че твърдолинейното ислямистко правителство ще предприеме репресии срещу фермерите, които засаждат растението, предава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Афганистан е най-големият производител на мак в света, източник на сок, който се преработва в хероин, а през последните години неговото производство и износ непрекъснато нарастват.

„Всички афганистанци са информирани, че отсега нататък отглеждането на мак е строго забранено в цялата страна“, се казва в указ, издаден от върховния лидер Хибатула Ахундзада. 

Указът беше прочетен от говорителя на правителството Забихула Муджахид пред репортери, чуждестранни дипломати и представители на талибаните. „Ако някой наруши постановлението, реколтата ще бъде незабавно унищожена и нарушителят ще бъде третиран съгласно шериатския закон“, се добавя.

Това не е първият път, когато фундаменталистката група се закле да забрани търговията. Производството беше забранено през 2000 г., точно преди групата да бъде свалена от водените от САЩ сили след атаките на 11 септември.

По време на 20-годишното си бунтовническо движение срещу чуждестранни сили талибаните облагаха с данък фермерите, които отглеждат реколтата в райони под техен контрол.

Това се превърна в ключов ресурс за групата за събиране на средства.

Силите на Съединените щати и НАТО се опитаха да ограничат отглеждането на мак през двете си десетилетия в Афганистан, като плащаха на фермерите да отглеждат алтернативни култури като пшеница или шафран, но опитите им бяха осуетени от талибаните, които контролираха основните региони за отглеждане на мак и извличаха стотици милиони долари от търговията, казват експерти.

Вицепремиерът Абдул Салам Ханафи отхвърли твърденията, че талибаните са помогнали за отглеждането на мак по време на бунтовете си. „Как така се е изнасял по целия свят, когато те (водените от САЩ сили) имаха пълен контрол над Афганистан“, каза Ханафи в неделя.

Според съобщения в афганистанските медии производството се е увеличило в две южни провинции Кандахар и Хелманд, след като талибаните завзеха властта през август.

Афганистан има почти целия монопол върху опиума и хероина, което представлява 80 до 90 процента от световното производство, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността. Количеството земя, засадена с мак, достигна рекордно високо през 2017 г. и е средно около 250 000 хектара през последните години, приблизително четири пъти повече от средата на 90-те години, показват данните на ООН.

Още по темата