Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съветникът на Тръмп Банън е арестуван

Той отказваше да свидетелства пред Конгреса за нападението на 6 януари

15 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС
Стив Банън бе заобиколен от журналисти на входа на сградата на ФБР във Вашингтон, където отиде днес да се предаде

Бившият президентски съветник Стив Банън се предаде на федералните власти във Вашингтон, където бе издирван по наказателно дело заради отказа му да свидетелства пред конгресмените за нападението на 6 януари 2021 г. срещу сградата на американския Конгрес, предаде телевизия Си Ен Би Си. Приближеният на бившия президент Доналд Тръмп отказа също така да предаде документи, които му бяха изискани във връзка с разследването.

За всяко от повдигнатите му две обвинения 67-годишният Банън може да получи по една година затвор и 100 000 долара глоба. Той е един от включените в дългия списък лица, които трябва да свидетелстват пред двупартийната комисия, която разследва кой каква отговорност носи за нападението срещу Капитолия от привърженици на Тръмп, отказващи да признаят избирането на Джо Байдън за президент.

Самият Банън не е заемал официален пост в Белия дом по това време, защото е бил старши съветник на Тръмп само през първите 7 месеца от мандата му. Но според адвоката му бившият президент му е наредил да не дава никакви документи на конгресмените, макар че го е уволнил преди години. Камарата на представителите гласува с 229 срещу 209 гласа Банън да бъде доведен принудително и да бъде санкциониран за неподчинение на парламента.

Още по темата