Quantcast
Страсбург: Русия е отговорна за отравянето на Александър Литвиненко | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Страсбург: Русия е отговорна за отравянето на Александър Литвиненко

Лондон обвини трети руснак в опита за покушението срещу Сергей Скрипал
Обновена
2 609
 БГНЕС
Александър Литвиненко и негов колега от ФСБ по време на пресконференция в информационната агенция "Интерфакс" на 17 ноември 1998 г.

Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко, заяви Европейският съд по правата на човека, предава Би Би Си. Дисидентът и бивш агент на ФСБ  беше отровен с радиоактивен полоний през 2006 г. Русия отрича всякакво участие в смъртта му.

Съдът заяви, че  покушението е било извършено от руските граждани Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун и че има сериозни основания да се счита, че те са действали по нареждане на президента Владимир Путин.

На 1 ноември 2006 г. Литвиненко се разболява, приет е в болница и умира три седмици по-късно от отравяне със силно токсичния радиоактивен изотоп полоний-210, сипан в зеления чай, който си поръчва в лондонския хотел ''Милениум''.Тази атака на британска земя предизвика международен скандал, последствията от който отекват и до днес.

През 2016 г. председателят на разследващата комисия сър Робърт Оуен заключава, че Путин вероятно е одобрил операцията на руското разузнаване за убийството на Литвиненко. Разследването също така установява, че бившият бодигард от КГБ Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са извършили отравянето.

Sky News припомня, че на смъртното си легло Литвиненко посочва Путин и бившите си колеги Ковтун и Луговой като отговорните за смъртта му.

Работата на Литвиненко за британското разузнаване, критиките към ФСБ и Путин, и връзката му с други дисиденти като Борис Березовски са посочени от сър Робърт като вероятни мотиви за убийството му.

Напрежението между Путин и Литвиненко датира от тяхната единствена среща очи в очи през 1998 г., когато Путин е директор на ФСБ, а Литвиненко настоява за реформи в  разузнавателната служба. Литвиненко продължава с ''многократни лични атаки'' срещу Путин, след като иска убежище във Великобритания през 2000 г.

Междувременно трети руснак бе обвинен от британската полиция за участие в опита за отравяне с „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му  през 2018 година в град Солсбъри, предава БНР. Прокуратурата повдигна обвинения срещу Денис Сергеев, който кацнал в 11 часа на летище „Хийтроу“ на 2 март 2018 година, два дни преди покушението, използвайки името Сергей Федотов.

Подобно на Александър Петров и Руслан Боширов, чиито истински имена са Анатолий Чепига и Александър Мишкин, се смята, че Сергеев е от руското военно разузнаване.

Силите за сигурност смятат, че Денис Сергеев е с най-висок ранг и е бил командващ операцията на място. За разлика от останалата част от екипа той е останал през цялото време в Лондон и е го е напуснал в ранния следобед на 4 март.

Полицията съобщи, че има доказателства, че тримата руснаци са се срещнали няколко пъти в Лондон.

Името на Сергеев се свързва и с други тайни операции в Европа, включително опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев в София, съобщи Би Би Си.

По повод новото съобщение от полицията британското МВнР извика съветник-посланика на Русия в Лондон Иван Володин, съобщи агенция ТАСС, която също така цитира официален говорител на премиера Борис Джонсън, че до края на деня МВнР ще извика представитерна руското посолство, за да обсъди с него новата информация.

Още

Нидерландският съд реши: Скитското злато е на Украйна

26.10.2021

Обновена

2499
Косово изгони двама руски дипломати

24.10.2021

1770
Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

21.10.2021

2896