Медия без
политическа реклама

Страните от НАТО спорят за бъдещите действия към Русия

Войната може да продължи години, каза ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг

07 Апр. 2022
БГНЕС/ЕПА
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори пред медиите преди началото на срещата на министрите.

Страните-членки на НАТО не могат да се споразумеят за по-нататъшни стъпки към Русия заради ситуацията около Украйна, съобщава The New York Times, цитиран от БГНЕС.

Според изданието балтийските държави и Полша настояват за пълно прекъсване на отношенията с Русия, докато Франция, Германия и Турция смятат за необходимо да поддържат контакти с руското правителство, независимо от настоящата ситуация.

На 6-7 април в Брюксел се провежда среща на външните министри на страните от НАТО. Една от темите, обсъдени на него, са действията на алианса във връзка със ситуацията в Украйна. 

По време на форума министрите ще обсъдят необходимостта от засилване на подкрепата за Украйна, отговора на НАТО на продължаващата руска военна инвазия, както и следващата Стратегическа концепция в контекста на подготовката за Срещата на върха на НАТО в Мадрид, 29 – 30 юни 2022 г. Съюзниците ще разгледат и възможностите за допълнителна подкрепа за уязвимите партньори Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина, се казва в съобщение на българското външно министерство.

В срещата участват и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел, както и партньорите Украйна, Грузия, Швеция, Финландия, Австралия, Нова Зеландия, Република Корея и Япония за обсъждане и на глобалните предизвикателства пред сигурността.

Няма признаци руският президент Владимир Путин да се е отказал от "амбицията си да контролира цяла Украйна" и че войната може да продължи с години, каза преди началото на срещата шефът на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му конфликтът е достигнал "критична фаза", тъй като Москва изтегля разбитите си сили от северната част на Украйна и ги превъоръжава в подготовка за голяма офанзива на изток.

"Не виждаме никакви признаци, че президентът Путин е променил амбицията си да контролира цяла Украйна, а също и да пренапише световния ред", заяви Столтенберг. "Трябва да бъдем реалисти и да осъзнаем, че това може да продължи дълго време, много месеци, дори години. И това е причината, поради която трябва да бъдем подготвени и за дълъг период както по отношение на подкрепата за Украйна, така и за поддържане на санкциите и укрепване на нашата отбрана", допълни той.

"Украйна има спешна нужда от военна подкрепа", заяви Столтенберг. "Това е причината, поради която е толкова важно съюзниците от НАТО да се съгласят да продължат да подкрепят Украйна с много различни видове военно оборудване, както с по-тежко оборудване, така и с леки оръжейни системи", каза Столтенберг.

По думите му "независимо кога ще приключи войната, това има дългосрочни последици за нашата сигурност, защото видяхме бруталността в нея".

България предоставя безвъзмездно 2000 каски и 2000 бронежилетки за индивидуална защита на населението на Украйна. Това обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова след правителственото заседание.

Още по темата